latinica  ћирилица
07/08/2018 |  14:30 | Аутор: СРНА

Голић: Хрватска нека гради депонију далеко од границе са БиХ

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић изразила је наду да Хрватска неће изградити депонију за нуклеарни отпад на Трговској гори, у близини границе са БиХ и да ће коначно схватити да одлагалиште треба тражити далеко одатле.
Сребренка Голић - Фото: РТРС
Сребренка ГолићФото: РТРС

- Надам се да Хрватска неће изградити депонију јер је у свијету незапамћено да се на граници са сусједном земљом гради одлагалиште радиоактивног отпада - истрошеног нуклеарног горива, на обали ријеке која је водозахват и вода за пиће локалног становништва у току ријеке Уне - рекла је Голићева.

Она је изразила наду да ће Хрватска коначно схватити да одлагалиште треба тражити на локалитету заједно са Словенијом јер је то отпад настао из нуклеарне електране "Кршко", што је Словенија Хрватима и нудила, али су они од тога одустали.

Голићева је рекла да је било понуђено више локација и да је потребно да Хрватска изабере неку на својој територији, а не да гради одлагалиште на граници са општинама у Републици Српској и Федерацији БиХ.

Она каже да Министарство све информације о овоме добија путем сајта Министарства за животну средину Хрватске, те да је прије пар дана чула члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Младена Иванића да ће то питање поново ставити на дневни ред разговора са властима Хрватске.

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске оспорава изградњу одлагалишта нуклеарног отпада у општини Двор на граници са Српском, гдје би било угрожено 240.000 људи, иако Хрватска наставља са активностима које воде ка томе.

Парламент БиХ је у мају 2016. усвојио Резолуцију о неприхватању изградње складишта и одлагалишта радиоактивног отпада на Трговској гори у непосредној близини границе са БиХ.

Хрватска намјерава да отпад ниске и средње радиоактивности одлаже у некадашњем војном објекту "Черкезовац", гдје постоје војни објекти некадашње ЈНА укопани у Трговској гори.

Према Стратегији збрињавања радиоактивног отпада Хрватске, која је усвојена прије неколико година, предвиђено је да сав нуклеарни отпад у тој земљи, као и дио из Нуклеарне електране Кршко из Словеније, буде збрињаван на једној локацији, односно Трговској гори.