latinica  ћирилица
07/08/2018 |  15:03 ⇒ 15:03 | Аутор: СРНА

Мајкић: Мектић нема кредибилитет за рјешавање мигрантске кризе

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић изјавила је да БиХ има министра безбједности који без трунке гриже савјести изговори податак да 80 одсто мигрантске руте контролишу кријумчари и мафија те да је вријеме да се постави питање шта он уствари ради.
Душанка Мајкић - Фото: РТРС
Душанка МајкићФото: РТРС

"Шта је уопште министар безбједности Драган Мектић предузео да би се ова криза ублажила, а домаће становништво заштитило? Неуспјешност министра Мектића се наслања на неодговорност Савјета министара и Предсједништва БиХ, јер свака од ових институција има свој задатак. Комотно можемо рећи да БиХ са оваквом влашћу на челу иде у сусрет све већој кризи, која се са оваквим кадром тешко може ублажити или осујетити", изјавила је Мајкићева за Срну.

Она је додала да је министар Драган Мектић на данашњој конференцији за новинаре покушао да увјери јавност у БиХ да ништа није хаотично и анархично у вези са мигрантском кризом и да се она ништа не разликује у односу на проблеме других земаља западног Балкана.

"Нажалост, министру Мектићу и ономе што говори одавно се не може вјеровати, нити он има кредибилитет за рјешавање овако озбиљне кризе. Док су се друге земље на све начине припремале за суочавање са проблемом миграција, БиХ није ништа учинила од велике кризе у марту 2016. године, како би се у случају, да мигрантска криза ескалира, са овим проблемом успјешно борила", истакла је Мајкићева.

Она је упитала да ли је било потребно да дође 2018. година да министар Мектић констатује "да нема довољно граничних полицајаца, да су закон о азилу и закон о странцима недовољно квалитетни, јер не обезбјеђују успјешну борбу са овим проблем те да принцип реадмисије не функционише".

"Ако томе додамо да се у БиХ још не зна колики је стварни број миграната који је ушао или изашао из земље, све то јасно говори колико се Мектићу уопште може вјеровати. Посебну забринутост изазивају различити подаци о стварном броју миграната које износе безбједносне службе сусједних земаља, али и замјеник министра безбједности Мијо Крешић", закључила је Мајкићева.