latinica  ћирилица
07/08/2018 |  16:57 ⇒ 18:43 | Аутор: РТРС

Богданић у посјети породилишту у Дервенти

Крај ове године нови је рок до када породилиште у Дервенти треба да обезбиједи неопходне услова за функционисање, како не би било затворено. Након састанка с ресорним министром, закључено је да је ово породилиште на добром путу да опстане.

Током ове године у породилишту у Дервенти обављено је 40 порода, а још толико, процјењује се, до краја године. То је само један од разлога због којих су надлежни предузели низ мјера да овај град не остане без породилишта.

"Ми смо урадили добар дио посла, послали смо докторе на специјализацију, дио послова што се тиче простора такође, што се тиче опреме, то је у току. Тражили смо од министарства да нам продуже рок до нове године да испунимо услове неопходне за наставак рада", истиче др Шаран, директор Дома здравља у Дервенти.

Олакшавајућа околност је, према ријечима надлежних, што је Дом здравља без дуговања. Већина услова је већ испуњена, а у помоћ је прискочила Општина Дервента.

Начелник општине Дервента Милорад Симић рекао је да су у буџету одвојили 150.000 КМ за опремање, а нешто је и у фази набавке.

"На путу су да испоштују све што је садржано и у другим породилиштима, али у неком блажем облику, јер број порода овдје ће сигурно бити мањи него нпр. у добојској болници. Свакако, жена која одлучи да се породи овдје имаће све једнако добро опремљено и стручан кадар", наглашава министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић.

Стање и проблеми у установама социјалне заштите с нагласком на увођење нових услуга, тема је о којој се разговарало у Центру за дјецу и омладину са сметњама у развоју "Будућност".

"Прије неколико мјесеци кренули смо у услугу раног третмана за слијепу и слабовиду дјецу на подручју цијеле Републике Српске и та услуга подразумијева да наш стручни тим дође у породице дјеце са оштећеним видом да уради процјену", каже директор Центра за дјецу са сметњама у развоју "Будућност" у Дервенти Владан Поповић.

Осим ове услуге, Центар планира да уведе и услугу социјалне рехабилитације лица с инвалидитетом, за шта се очекује сагласност ресорног министарства.