latinica  ћирилица
07/08/2018 |  18:40 ⇒ 08/08/2018 | 08:11 | Аутор: РТРС

Одржана прва сједница Координационог тијела - 2.031 мигрант из 22 земље!

На првом састанку Координационог тијела за праћење кретања илегалних миграната преко територије Републике Српске, договорено је да ће се им се омогућити хуман трансфер, интензивирати сарадња са локалним заједницама, као и са Службом за рад са странцима и Граничном полицијом.

Све са циљем што ранијег откривања илегалних миграната и њиховог евидентирања. Координационо тијело Српске радиће и у оквиру Координационог тијела БиХ, гдје ће представити усвојене закључке.

Док једни тврде да ће мигрантска криза да ескалира, други одговарају да је све под контролом и да БиХ није у ништа горој ситуацији у односу на регион.

Да ли је то утјеха што нам је једнако лоше, нико не појашњава, али ни како да се технички спроведу замисли о бољем чувању границе и спречавању уласка миграната. Од почетка године до сада их је у Српској 10 пута више него у цијелој прошлој години.

На подручју БиХ до овог тренутка евидентирано их је око 10.000, кажу из Министарства за избјеглице и расељена лица Српске. Највећи проблем је, кажу, лоше законодавство у БиХ.

"Ако мислимо на безбједност БиХ, под хитно треба договорити законе о азилу и држављанству, због безбједности", каже помоћник министра за избјеглице и расељена лица Републике Српске Драго Вулета.

Ко све тренутно слободно шета по територији БиХ, нико није сасвим сигуран, јер су се, како тврде из МУП-а Српске, неки мигранти 3 пута лажно представљали и другачије покушали да се евидентирају.

Ако се у обзир узме да их дневно у БиХ уђе између 80 и 120, као и да нема могућности да их без папира врате у земљу поријекла – чини се да проблем и није мали. Осим тога, ту су, како кажу из МУП-а, и војно способни.

"Долазе нам лица која су учествовала на ратиштима, која су била рањавана, од почетка године МУП Републике Српске је евидентирао 2.031 мигранта из 22 земље", истиче директор полиције Републике Српске Дарко Ћулум.

Министар безбједности Драган Мектић и даље се држи приче да се у БиХ не дешава ништа драматично.

"Ништа хаотично, ништа што се не дешава у другим државама, у Србији, Црној Гори...", каже Мектић.

Док државни ниво одбија да је мигрантска криза велики проблем, локални се плаши да ће се стање до зиме погоршати.

У раду Координационог тијела осим МУП-а и Министарства за избјеглице и расељена лица учествују и Министарство финансија, здравља, локалне управе и самоуправе, Републичка управа цивилне заштите, Црвени крст Српске, а тренутно су укључени и представници три локалне заједнице.

Све што буду радили, кажу, биће представљено Влади Српске, али и Координационом тијелу БиХ.