X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Хотел Вавилон
07/08/2018 |  18:43 | Аутор: СРНА

Милић: Употреба почасних јединица у надлежности Министарства одбране БиХ

Употреба почасних јединица пукова Оружаних снага БиХ регулисана је плановима и програмима које три пука ове службе доносе на годишњем нивоу, а одобрава га Министарство одбране БиХ, изјавила је Срни савјетник члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Марија Милић.
Министарство одбране БиХ - Фото: РТРС
Министарство одбране БиХФото: РТРС

"С обзиром на то да се ради о искључивој надлежности Министарства одбране БиХ, питање је потребно упутити тој институцији", рекла је Милићева.

У овом министарству раније је Срни речено да из српског кабинета у Министарству одбране БиХ нису дали мишљење на одлуку о присуству припадника Оружаних снага БиХ приликом отварања спомен-чесме у част страдалим Бошњацима у Фазлагића Кули код Гацка.

"ЕуроБлиц" је данас објавио да је у злогласном усташком упоришту из Другог свјетског рата Фазлагића Кули код Гацка свечано отворена спомен-чесма у част страдалим Бошњацима из тог села, а простор око чесме, испред које су почасну стражу чували припадници Оружаних снага БиХ, је, осим званичне заставе БиХ, "украшавала" и зелена застава са полумјесецом и звијездом, као и ратна застава такозване Армије БиХ.

Иако се Фазлагића Кула налази на подручју општине Гацко и саставни је дио Републике Српске, на овом догађају није се могла примијетити ниједна застава Српске.

Говорници на овој манифестацији су "објаснили" да спомен-чесма поред локалне џамије није изграђена само као знак сјећања на страдале Бошњаке у посљедњем рату, већ за све бошњачке "шехиде" из Фазлагића Куле, па тако ваљда, и за усташке зликовце који су прије нешто више од пола вијека завили у црно бројна српска мјеста у источној Херцеговини, наводи лист.

Министар унутрашњих послова Федерације БиХ Аљоша Чампара је поред нове чесме потврдио да је ријеч о споменику свим жртвама "четничких хорди", које су, како је рекао, "други пут у скоријој историји жељеле да искоријене Бошњаке".