X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
07/08/2018 |  20:10 ⇒ 08/08/2018 | 07:22 | Извор: РТС

Харадинај: Границе се мијењају само ратом

Премијер самопроглашеног Косова Рамуш Харадинај напомиње да се противи подјели Косова или "корекцији границе" са Србијом, док предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи истиче да подржава "преиспитавање граница" са Србијом, јер то сматра "једином могућношћу да се Прешево, Бујановац и Медвеђа припоје Косову".
Рамуш Харадинај - Фото: РТРС
Рамуш ХарадинајФото: РТРС

"Границе се постављају ратом, само ће их рат промијенити. Сви Албанци би вољели да се Прешево припоји Косову, али знате да су границе постављене са уласком НАТО, 10.000 људи је погинуло због тих граница, не можете се играти са границама", рекао је Харадинај послије састанка владе самопроглашеног Косова.

Истовремено, Тачи поручује да подржава "преиспитавање граница" са Србијом јер то сматра "једином могућношћу да се Прешево, Бујановац и Медвеђа припоје Косову".

"Да будем сасвим јасан, ја сам временом одбацио опцију подјеле и размјене територија, овдје причам само о преиспитивању, односно корекцији границе мировним путем и то за добробит Косова", написао је Тачи на Фејсбуку.

Тачи тврди да противници овог приједлога врше пропаганду за подјелу и размјену територија и наводи да у тој ситуацији грађани Косова треба на референдуму сами да одлуче ко је у праву и која је опција у интересу Косова.

Како преноси РТК2, Харадинај је захвалио команданту америчких снага Кфора Нику Дучићу, којег је назвао "Американцем косовско-српског поријекла", на "добро обављеном послу у близини језера Газиводе".