latinica  ћирилица
09/08/2018 |  07:34 | Аутор: СРНА

Почиње 58. Драгачевски сабор трубача

У Гучи данас почиње 58. Драгачевски сабор трубача, који ће до 12. августа, окупити бројне трубачке оркестре и љубитеље трубе, и туристе из цијелог свијета.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

Сабор ће, према традицији, бити отворен код Споменика трубачу у центру Гуче, уз интонирање саборске химне "Са Овчара и Каблара" и подизање саборске заставе.

У петак, 10. августа, најављени су концерти носилаца највише титуле ове манифестације - Шампион Гуче, Екрема Мамутовић и Саше Крстић, концерт Дејана Петровића и Биг бенда, као и традиционални поноћни концерт финалиста овогодишњег Сабора.

Финално такмичење најбољих оркестара из предтакмичења биће одржано у суботу, 11. августа, са почетком у 20.00 часова, а исто вече и концерт мајстора трубе Бобана Марковића.

Током манифестације планирано је и отварање разних изложби, саборског сајма туризма, сајма књига и публикација као и и привредне изложбе.

Организатори су најавили и низ традиционалних садржаја, међу којима су импровизација драгачевске свадбе, дефиле учесника, као и програме домаћих и иностраних културно-умјетничких друштава и страних оркестара,

Биће организовано и такмичење здравичара, избор најљепше народне ношње, као и такмичење у народном вишебоју.

На главној позорници на стадиону програм ће трајати три дана, а организатори очекују рекордну посјету.

Министар за иновације и технолошки развој Србије Ненад Поповић је, према одлуци Саборског одбора, домаћин 58. Сабора трубача.