latinica  ћирилица
10/08/2018 |  13:59 ⇒ 14:15 | Аутор: РТРС

Филм "Лица лафоре" награђен на Криту

Филм "Лица лафоре" режисера Дениса Бојића рађен у продукцији Радио-телевизије Републике Српске, на петом Међународном фестивалу докуменатрног филма у Иеарпетри на Криту, награђен је статуом Критска краљица за други најбољи интернационални дугометражни филм.
Лица Лафоре, Денис Бојић, Крит - Фото: РТРС
Лица Лафоре, Денис Бојић, КритФото: РТРС

Филм "Лица лафоре" награду је освојио у конкуренцији осамдесет филмова из више од стотину земаља. У образложењу жирија наводи се да филм, аутентичном снагом и експресивношћу, изнова дефинише универзалне животне вриједности.

Режисер филма истакао је да је веома поносан због добијеног признања и да награда припада свим колегама који су радили на овом пројекту, али и Радио-телевизији Републике Српске у чијој је продукцији рађен филм.

Бојић је нагласио да је ово још један корак ка коначној побједи против Лафорине болести, али и да ово награда која, осим што потврђује квалитет филма, даје додатну снагу Милани Гајић и осталој обољелој дјеци да напокон дочекају лијек.

Награђени филмови са овогодишњег фестивала током године биће приказани широм Грчке. Филм "Лица лафоре" у наредном периоду имаће пројекције на Сарајево филм фестивалу и у САД.

Филм "Лица лафоре" документује судбину породице Гајић, која је у борби са Лафорином болешћу изгубила старију кћерку Татјану, али је захваљујући помоћи добрих људи и властитим новцем постала један од највећих донатора за проналазак лијека за Лафорину болест и спас млађе кћерке Милане.

Поред бројних специјалних пројекција и међународних фестивала, филм је приказан на медицинским факултетима у региону, али и на Свјетском конгресу неуролога у Барселони. Значај филма препознат је и на институционалном нивоу, па су "Лица лафоре" приказана и у Европском парламенту у Стразбуру, у Народној скупштини Републике Српске и Парламентарној скупштини БиХ.

Борбу против Лафорине болести подржале су бројне познате личности, међу којима и Тијана Бошковић, једна од најбољих свјетских одбојкашица и фудбалер Јувентуса Миралем Пјанић.