latinica  ћирилица
13/08/2018 |  15:44 ⇒ 18:35 | Аутор: РТРС

Семберија: Без очекиване зараде од лубенице

Лубеница неће донијети очекивану зараду семберским произвођачима. Рану лубеницу продали су по ниској цијени, 20 пфенига по кг, али цијена касне лубенице, чија берба је почела прије пет-шест дана, двоструко је већа. Да ли ће то бити довољно да се надокнади минус из ране производње?

Нестабилно вријеме, честе смјене кише и високих температура отежавале су производњу лубенице која у Семберији заузима 250 ха.

Да би сачували усјеве од болести и инсеката, и постиги квалитетан род, уложили су значајна средства у заштиту.

"Ја сам ово прскао десет пута, ову касну лубеницу, то је третирање сваки трећи-четврти дан. Киша падне, одмах идемо са прскалицом у њиву и морају квалитетна средства да се пршћу, ништа не би могло да се ради, да нису квалитетна средства", истиче Вељо Кордић из Црњелова.

Да би сачували усјев од високих температура и сунца, пољопривредници нису уништавали коров, а лубенице су покривали и сламом.

"До сада не би ту било вријеже никако, да нисмо оставили траву, све би изгорјело", каже Бато Кордић.

У производњу су уложили око 800 марака по ха. Принос ране лубенице био је шест тона по ха, а касне око три тоне. Све продају на кућном прагу.

"Биће неке зараде, али није то то, пошто је отишла ова рана квалитетна лубеница по ниској цијени, а ово што имам иде по 40-50 пфенига", додаје Вељо Кордић.

Посљедњих година семберски повртари све више производе црну лубеницу. Кажу да је слађа од зелене, више је тражена на тржишту, а има и бољу цијену.