latinica  ћирилица
14/08/2018 |  15:39 ⇒ 17:30 | Аутор: РТРС

Паг 77 година послије злочина - постављен спомен крст (ВИДЕО/АУДИО)

Прије 77 година, у ноћи између 14. и 15. августа, уочи католичког празника Велике Госпе, усташе су у логорима Слана на острву Пагу и Јадовно на Велебиту извршиле масовну ликвидацију преосталих логораша.


На мјесту масовне гробнице на Пагу, у предјелу Фурнажа, поново је данас постављен спомен-крст који би требало да свједочи о страшном злочину почињеном прије 77 година.

Предсједник Удружења "Јадовно 1941." Душан Басташић рекао је да је крст превезен јутрос из Карлобага преко Подвелебитског канала, те мученичком Пашком стазом дугом око четири километра донесен до мјеста освештања.

Спомен-крст освештао је парох смиљански Драган Михајловић, који је служио и парастос.

Јадовно- Поново постављен спомен-крст (Фото: РТРС)

На Пагу је побијена најмање 791 жртва, а на Велебиту око 1.500.

Јадовно- Поново постављен спомен-крст (Фото: РТРС)

- Згрожене монструозношћу злочина и бројем побијених заточеника, италијанске окупационе снаге преузеле су од НДХ цивилну и војну власт на том подручју и наредиле затварање логора смрти - рекао је Басташић.

Додатни разлог за забринутост Италијана био је масовни устанак Срба у Лици против усташке тираније.

Италијански војни санитарци су на мјесту злочина на Пагу, у септембру 1941. године, ексхумирали и спалили 791, како су забиљежили, "свјеже закопани леш". Евидентирали су да је међу овим жртвама било 407 мушкараца, 293 жене и 91 дијете. Њихов пепео затрпан је у пашком камењару.

Експедиција удружења Јадовно 1941. пронашла је октобра мјесеца 2017. то мјесто.