latinica  ћирилица
14/08/2018 |  16:56 ⇒ 15/08/2018 | 12:57 | Аутор: РТРС

НСРС једногласно одбацила извјештај Комисије о Сребреници

Народна скупштина Републике Српске једногласно је данас одбацила извјештај Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године и затражила од Владе да га стави ван снаге и формира двије независне међународне комисије за утврђивање истине - о страдању свих народа на подручју сребреничке регије и о страдању Срба у Сарајеву.

Закључци НСРС усвојени су једногласно. За усвајање извјештаја гласало је свих 70 присутних посланика. Гласању нису присуствовали посланици Коалиције Домовина.

Наросна скупштина сматра да извјештај Комисије није у складу са опредјељењем институција Српске о објективном и истинитом тумачењу ових догађаја и јачању повјерења у БиХ и региону и тражи од Владе Републике Српске да га повуче и да стави ван снаге.

НСРС сматра да је, с циљем цјеловитог и истинитог сагледавања догађаја у Сребреници и сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године, а због јачања повјерења и толеранције међу народима у БиХ, неопходно формирање независне међународне комисије која би на објективан и непристрасан начин утврдила страдања свих народа на том подручју у том периоду.

Комисија ће све дијелове извјештаја Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године, а који су у међувремену неспорно доказани и документовани као тачни укључити у садржај свог извјештаја.

Народна скупштина Републике Српске сматра да Влада Републике Српске треба да формира независну међународну комисију која би на објективан и непристрасан начин утврдила страдање Срба у Сарајеву с обзиром на чињеницу да Влада Федерације БиХ није формирала комисију која је требала испитати и сачинити извјештај о страдању Срба у Сарајеву у периоду од 1991. до 1995. године.

Народна скупштина сматра да рок за рад обје новоформиране независне међународне комисије не треба бити дужи од једне године.

Народна скупштина изражава опредјељење да се истраживањем истине о догађајима у сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године јача међусобно повјерење у БиХ и региону и елиминишу манипулације о овим догађајима, да би се спријечило даље манипулисање судбинама истинских жртава и њихових породица.

У закључцима се наводи да Народна скупштина сматра да је извјештај Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године сачињен под притиском високог представника у БиХ и међународне заједнице, те да је Комисија радила под снажним притиском високог представника са унапријед задатим и одређеним резултатима које је морала постићи, чиме се констатује да Комисија у своме раду није била независна.

Парламент је констатовао да је Комисија спријечена да се бави страдањем српског народа на ширем подручју Сребренице и да је у својим препорукама навела да је укупна слика о догађајима у и око Сребренице могућа само након сагледавања њиховог укупног историјског контекста.

Народна скупштина сматра да се извјештајем Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године манипулише истином и покушава мијењати карактер рата у БиХ, а све у функцији слабљења Републике Српске.

Народна скупштина сматра да су извјештаји са прилозима Радне групе Владе Републике Српске за спровођење закључака из коначног извјештаја Комисије за Сребреницу од 30. марта и 30 септембра 2005. године сачињени ван оквира одлуке Дома за људска права БиХ под непримјереним и тенденциозним притиском неких међународних представника у БиХ, те да су као такви несврсисходни и непотребни и тражи од Владе Српске да их стави ван снаге.