latinica  ћирилица
14/08/2018 |  19:03 ⇒ 19:08 | Аутор: СРНА

Једногласно одбацивање извјештаја за ОХР, ОЕБС и Амбасаду САД-а политизиција

Мисија ОЕБС-а у БиХ, Амбасада САД и ОХР сматрају да "политизација извјештаја Комисије о догађајима у и око Сребренице из 2004. не доприноси правди и помирењу, те не представља европске вриједности".
Амбасада САД у БиХ - Фото: илустрација
Амбасада САД у БиХФото: илустрација

Они осуђују и кориштење извјештаја Комисије о догађајима у и око Сребренице из 2004. године у, како наводе, политичке сврхе у предизборном периоду, саопштено је из ОЕБС-а.

Они су мишљења да је извјештај помогао заједницама у БиХ да, како кажу, крену напријед и да теже помирењу и миру, те да су многи од резултата извјештаја верификовани и потврђени пресудама међународних, домаћих и иностраних судова.

Из ОЕБС-а, Амбасаде САД и ОХР-а тврде да нико не демонизује Републику Српску, нити говори о колективној одговорности Републике Српске или српског народа.

"Жртава има на свим странама, укључујући и српски народ", каже се у заједничкој изјави и позива на наставак подршке правосудним институцијама на свим нивоима у процесуирању предмета ратних злочина, како би им се омогућило да заврше тај процес и осигурају правду за жртве.

ДЕЛЕГАЦИЈА ЕУ: ОДБАЦУЈЕМО БИЛО КАКВО ПОРИЦАЊЕ "ГЕНОЦИДА У СРЕБРЕНИЦИ"

Делегација ЕУ у БиХ саопштила је да одбацује, како кажу, било какве покушаје порицања "геноцида у Сребреници".

Из Делегације ЕУ подсјећају да је Народна скупштина Републике Српске данас одржала посебну сједницу на којој је расправљано о извјештају Комисије о Сребреници из 2004. године.

"У овом контексту, ЕУ одбацује било какво порицање, релативизацију или погрешно тумачење геноцида у Сребреници. Такође, осуђујемо кориштење запаљиве етно-политичке реторике и дјеловања", наводи се у саопштењу.

Из Делегације ЕУ позвали су све политичке лидере и друга одговорна лица у БиХ да, како кажу, предводе рад на одавању почасти жртвама и промовисању помирења.

"ЕУ је унија вриједности и било која земља која тежи ка чланству у ЕУ мора поштивати и промовисати њене вриједности демократичности, људских права, толеранције и правде", сматрају у Делегацију ЕУ.

Народна скупштина Републике Српске једногласно је данас одбацила извјештај Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године и затражила од Владе да га стави ван снаге и формира двије независне међународне комисије за утврђивање истине - о страдању свих народа на подручју сребреничке регије и о страдању Срба у Сарајеву.