latinica  ћирилица
23/08/2018 |  21:23 ⇒ 21:32 | Аутор: СРНА

Радио-телевизија Србије обиљежила 60 година рада

Радио-телевизија Србије обиљежила је вечерас 60 година рада, а генерални директор Радио-телевизије Србије Драган Бујошевић изјавио је да је ова медијска кућа у највећем дијелу тог периода била институција пристојне и нормалне Србије.

Обраћајући се окупљенима на пријему поводом овог јубилеја телевизије, Бујошевић је указао на то шта је све урађено у посљедње три године, од када је он челу ове медијске куће.

"Први пут у историји РТС-а направили смо Интернет платформу, РТС Планету, преко које можете да видите наших 11 телевизијских и, рачунајте, четири радијска канала, свуда у свету где постоји интернет", рекао је Бујошевић.

Он каже да ће, по први пут, од суботе кренути са плеј-аут емитовањем, односно дигитално емитовање.

По први пут у историји РТС-а, како је додао, направљени су кабловски канали чија је садржина дигитализована архива, дигитализовано национално благо Србије које је произвео РТС и које се у њему чува.

"Први пут је особама оштећеног слуха омогућено да прате информативни и серијски, а ускоро и цео програм", навео је Бујошевић.

Од свега што је урађено у претходне три године, највише је, истиче, поносан због фискалне консолидације РТС-а, која је остварена захваљујући и Влади Србије, која је омогућила стабилно финансирање.

Према његовим ријечима, РТС је направио помак у серијском програму у Србији, новим темама и новим квалитетом.

"Поносан сам и што смо заједно са Телевизијом Републике Српске, у копродукцији радили 'Сенке над Балканом' и што смо недавно потписали уговор са дивним људима из бањалучке продукције 'Босонога', са којима смо већ радили једну серију. То је 'Месо' и то је моја омиљена серија коју смо емитовали у последње три године", истиче Бујошевић.

Он је нагласио и да је поносан што од љета 2015. године, свако вече уочи Видовдана, Симфонијски оркестар РТС-а свира у порти манастира Грачаница.

На пријему поводом 60 година рада РТС у Таковској 10 окупио се велики број званица из јавног живота.

Телевизија Београд почела је емитовање програма 23. августа 1958. године.

Прва емисија био је Дневник, који је емитован у 20.00 часова из незавршене зграде Сајма. Водио га је Мића Орловић.

Грађани су тог дана, на намјенски за ту сврху одабраним локацијама по Београду, присуствовали историјском догађају.

На Ташмајдану се слави уз два концерта. Вечерашњи је резервисан за умјетничку, забавну и џез музику, а сутрашњи за народну.