latinica  ћирилица
24/08/2018 |  14:15 ⇒ 14:20 | Аутор: СРНА

Мишићева и Шкребић о регресу

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић изјавила је данас у Теслићу да ће потписивању Општег колективног уговора претходити усаглашавање питање регреса.
Сједница Предсједништва Савеза синдиката Српске - Фото: СРНА
Сједница Предсједништва Савеза синдиката СрпскеФото: СРНА

- Позивам Унију удружења послодаваца и Владу Републике Српске да утврдимо да најмањи износ регреса за радника износи 300 КМ - рекла је Мишићева новинарима у Теслићу гдје је у току сједница Предсједништва Савеза синдиката Српске.

Она је истакла да је Савеза синдиката Републике Српске једини већински и репрезентативан, са 15 гранских синдиката који заступају преко 90.000 радника.

Мишићева је навела да су на нивоу предузећа у којима је овај синдикат организован, потписани нови односно задржани стари колективни уговори, али да и даље има простора за побољшања.

- Оно што морамо завршити, а на пола смо пута, је дио меморандума око Закона о раду. Радна група је формирана и ми смо већ дошли до иницијалног текста који би доласком нове владе требао да добије форму и да дође до парламента, али исто тако од актуелне Владе Српске очекујемо да усвоји већ договорене измјене Закона о посредовању при запошњавању - рекла је Мишићева.

Она од Владе очекује и да се већ на првој наредној сједници изнађе 700.000 КМ како би се уплатили доприноси за 96 радника како би остварили право на пензију, а у склопу Програма социјалног збрињавања, из којег у овој години, како је навела, није издвојена ниједна КМ, иако је планирано 5.000.000 КМ.

ШКРЕБИЋ: РЕГРЕС НЕ СМИЈЕ БИТИ ОПОРЕЗОВАН

Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Драгутин Шкребић рекао је да послодавци немају проблем ако дође до повећања најнижег регреса радницима, али да он не смије бити опорезован.

- Ако је регрес социјална категорија, а јесте социјална категорија и јесте помоћ радницима, онда такве социјалне категорије не могу бити опорезоване - рекао је Шкребић у Теслићу.

Он је истакао да су послодавци предлагали и већу цифру за регрес од најниже 300 КМ, колико очекује Савез сидниката Српске, али да тај износ регреса не буде опорезован.

- Кажу биће злоупотребе. Па постоје контролни органи и није тешко то контролисати, онај ко стварно жели да то контролише - рекао је Шкребић.

Он је оцијенио да је потребно пронаћи рјешење, али да није реално да се то ради у изборној години.

Шкребић сматра да постојећи Закон о раду мора претрпјети измјене и то већ у идућој години, како би се приступило потписивању Општег колективног уговора.

- Интереси радника и послодаваца су у 95 одсто случајева исти. Само је сада питање како наћи мјеру, како направити законску регулативу да се направи систем који може функционисати - сматра Шкребић.

Он је закључио да није добро давати права за које се унапријед зна да неће бити поштована, и да сви социјални партнери треба да буду реални.