latinica  ћирилица
26/08/2018 |  10:26 ⇒ 19:30 | Аутор: СРНА

Кочић у колективном сјећању српског народа (ФОТО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да су живот, дјело и ријеч књижевног великана Петра Кочића остале трајно уписане у колективно сјећање српског народа.
Кочићев збор - Фото: РТРС
Кочићев зборФото: РТРС

Додик је рекао новинарима у Стричићима, гдје присуствује централној манифестацији 53. "Кочићевог збора", да је у плану да ова манифестација наредних година буде још садржајнија.

"Кочић то заслужује. Његово живот, дјело и његова ријеч остали су трајно уписани у колективно сјећање српског народа", истакао је Додик.

Додик је рекао да је жал за слободом у Кочићево доба, у времену веома тешких околности отоманске, а касније аустроугарске империје, и данас готово присутан на један другачији начин.

"Зато људи то памте и радо долазе на Кочићев збор. Чуо сам да је овдје синоћ било око 30.000 људи, што говори да је посјећеност велика и без неке велике најаве", рекао је Додик.

Централна манифестација 53. "Кочићевог збора" почела је данас у Стричићима код Бањалуке служењем парастоса Петру Кочићу у Цркви Успенија Пресвете Богородице на Клисини и полагањем вијенаца на споменик за 44 погинула борца Војске Републике Српске у протеклом рату.

Вијенце су у положиле делегације Владе Српске у којој су били министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, министар просвјете и културе Дане Малешевић и министар финансија Зоран Тегелтија, затим делегација Народне скупштине Републике Српске, коју је предводио потпредсједник парламента Ненад Стевандић, те градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Вијенце су положиле и делегације Покрајинске владе Војводине, делегације републичке и градске организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила, те делегације републичке и градске борачке организације.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да је ове године, уз помоћ града Бањалука, обновљен споменик погинулим борцима Војске Републике Српске у Стричићима који је годинама пропадао.

Он је нагласио да је манифестација "Кочићев збор" прилика да се у Стричићима ода част погинулим борцима Војске ВРС у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Стричићи (Фото: СРНА)

"Осим књижевног дјела, Петар Кочић је познат као народни трибун и борац за слободу", рекао је Радојичић новинарима у Стричићима, код Бањалуке, након полагања вјенаца на споменик за 44 погинула борца ВРС из ове мјесне заједнице.

Предсједник Предсједништва Борачке организације града Бањалука Горан Рогић рекао је новинарима да се Петар Кочић као народни трибун борио за правдољубивост оловком и пером.

Рогић је истакао да су српски борци својим животима бранили отаџбину, част и достојанство српског народа на овим просторима.

У Стричићима, код Бањалуке, данас је у оквиру 53. "Кочићевог збора" отворена музејска поставка "Кочићево огњиште", која би требало да постане стална.

Предсједник Извршног одбора Завичајног друштва "Змијање" Владимир Ђукановић рекао је новинарима да је на простору "Кочићевог огњишта" данас отворена планинска кућа-брвнара, а да је циљ опремање свих кућа и формирање завичајног музеја "Кочићево огњиште"..

Рајко Петров Ного, књижевник из Београда добитник је овогодишње "Кочићеве награде" која му је уручена на синоћњој академији у Банском двору у Бањалуци.

Овогодишња награда "Змијањче" за најбољег младог писца из Републике Српске биће додијељена Теодори Марковић, ученици осмог разреда Основне школе "Србија" са Пала.

Традиционална манифестација "Кочићев збор" у оквиру које су представљени бројни културни и забавни садржаји, али и туристичка понуда, почела је 20. августа, а биће завршена данас.

Кочићев збор
Фото: РТРС

Кочићев збор
Фото: РТРС

Кочићев збор
Фото: РТРС

Кочићев збор
Фото: РТРС