latinica  ћирилица
27/08/2018 |  12:55 ⇒ 18:33 | Аутор: РТРС

Једнократна помоћ свим пензионерима у Српској

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је Влада на данашњој сједници донијела одлуку о додјели једнократне помоћи свим пензионерима.

"Ова одлука превазилази раније планове да једнократну помоћ добију само пензионери са најмањим примањима, односно дошли смо до повољније одлуке да ће једнократна помоћ бити исплаћена свим пензионерима у зависности од њихових мјесечних примања", истакла је Цвијановићева на конференцији за новинаре након састанка са предсједником Удружења пензионера Српске Радом Ракуљем и предсједником Одбора Народне скупштине Српске за праћење стања у области пензијско-инвалидског осигурања Илијом Стеванчевићем, као и сједнице Владе на којој је разматрано унапређење положаја пензионерске популације у Републици Српској.

Она је појаснила да пензионери који имају пензију у висини до просјечне пензије, односно до 366 КМ, добиће једнократну помоћ у износу од 100 КМ, а пензионери чија је пензија у висини до просјечне плате до 850 КМ добиће 50 КМ а остали који имају већу пензију од просјечне плате примиће 30 КМ.

Цвијановићева је најавила да ће редовна пензија бити исплаћена 10. септембра, а након неколико дана, највјероватније око 20. септембра биће исплаћена и једнократна помоћ.

Процјењује се да ће за исплату ове једнократне помоћи бити потребно око 17 милиона КМ.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изразио је захвалност Влади Српске што је имала сензибилитета и нашла простора за исплату једнократне помоћи свим пензионерима у Српској.

Додик је истакао да овај потез Владе одражава стабилност која је успостављена посљедњих неколико година, те захвалио предсједници Владе Жељки Цвијановић што је у консултацијама са Народном скупштином и предсједником Републике успјела да стабилизује фискални систем.

Додик је након састанка са предсједником Удружења пензионера Српске Радом Ракуљем и предсједником Одбора Народне скупштине за праћење стања у области пензијско-инвалидског осигурања Илијом Стеванчевићем, као и сједнице Владе на којој је разматрано унапређење положаја пензионерске популације у Републици Српској, рекао да је све то омогућило овакво кретање и реаговање Владе и чињеницу да је у Српској стабилна ситуација, без иједног отвореног проблема.

"Сви проблеми који су на неки начин егзистирали ријешени су, почевши од пољопривредника који су излазили на улице, што је ријешено повећањем аграрног буџета за 11 милиона КМ", напоменуо је Додик.

Он је подсјетио и на планирано повећање плата радницима у јавном и реалном сектору, повећање пензија које је остварено у претходном периоду, али и ову једнократну накнаду свим пензионерима.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић изјавио је да одлука Владе Српске о једнократној помоћи пензионерима говори о одговорности и озбиљности власти Српске према популацији која је кроз свој минули рад допринијела развоју Републике Српске.

Савановић је рекао да ова власт од почетка даје приоритет пензионерима и да ће то чинити и убудуће.

"Ово је добра мјера која шаље снажну поруку грађанима Републике Српске колико бриге и поштовања имамо према овој популацији", истакао је Савановић на конференцији за новинаре.

Предсједник Удружења пензионера Раде Ракуљ рекао је да је Влада испунила приједлог пензионера да сви добију једнократну помоћ, а не само они са најнижом пензијом.

Он је позвао пензионере који пензију примају из других држава да се пријаве најближој пословници Фонда ПИО да би се правовремено добили подаци о њиховим примањима и тиме расподијелили у одређене групе.

Ракуљ је захвалио премијерки Жељки Цвијановић на разумијевању пензионерских проблема и агажовању на њиховом рјешавању.

Предсједник Одбора за праћење стања у области пензијско-инвалидског осигурања НСРС Илија Стеванчевић захвалио је Влади која је испунила своје обећање о додјели једнократном помоћи, не само онима са најнижом пензијом, него свим пензионерима.