latinica  ћирилица
28/08/2018 |  19:56 ⇒ 20:40 | Аутор: РТРС

Храброст фочанских полицајаца - спасили малољетнике од утапања у набујалој Дрини!

Двојица младих полицајаца у Фочи брзом акцијом спасили су двојицу малољетника од утапања у набујалој Дрини. Умјесто као занимљив недјељни дан за рибарење са родитељима - дјеца ће га памтити по страху и паници.

"Све се одиграло за неких три минута. Водостај ријеке је порастао за 80 до 90 центиметара и тиме је онемогућен слободан пролаз до обале дјечацима", каже Срећко Ускоковић, родитељ једног од дјечака.

Водостај Дрине за неколико минута порастао је због, како тврде очевици, испуштања воде из Хидроцентрале "Пива" у Мратињу, у сусједној Црној Гори. Родитељи и остали очевици били су немоћни да са обале помогну дванаестогодишњацима који су остали на проширењима носача моста. Млади полицајаци брзо су осмислили стратегију. Посудили су чамац и хитро пронашли мјесто одакле су кренули у спасавање.

"Реаговали смо што брже да можемо кренути у акцију спасавања, зато смо се и школовали и ван посла смо. Рекреативно се тиме бавимо, тако да знамо како треба да се приђе мјесту гдје има судар матице и гдје су јаке струје", истиче Ђорђе Елек, полицијски службеник ПУ Фоча.

" Био нам је потребан километар да превесламо, да бисмо дошли до тог мјеста и онда смо пришли стубу и спустили се гдје је безбједно и гдје су они изашли", појашњава Немања Тривун, полицијски службеник ПУ Фоча.

Храброст и пожртовање су свакодневица полицајаца због којих би требало да добију и могућност за боље напредовање и усавршавање.

Фочаци апелују на надлежне да би под хитно требало предузети активности у вези са обавјештавањем и издавањем упозорења о повећању водостаја Дрине. Претходних година забиљежено је и неколико смртних случајева усљед утапања.