latinica  ћирилица
31/08/2018 |  09:28 ⇒ 10:50 | Аутор: СРНА

До сада 39 дјеце добило шансу за оздрављење

Захваљујући Фонду солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству до сада је 39 малишана из Републике Српске добило шансу за оздрављење, а за њихово лијечење издвојено је око 1,5 милиона КМ.
Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољеле дјеце -
Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољеле дјеце

"Глас Српске" пише да су дјеца из Српске на лијечење ишла у здравствене установе у Њемачкој, Шпанији, Аустрији, Италији, Швајцарској, Белгији, Русији, Словенији и Турској.

У Фонду, који је почео да ради 1. јануара, кажу да се највећи број захтјева односио на генетска испитивања, те да су дјеца на лијечење упућивана и због тумора, операција срца, трансплантације коштане сржи и других тешких обољења.

"Највећи износ, око 240.000 евра, одобрен је за трансплантацију коштане сржи у Њемачкој", кажу у Фонду и додају да је тренутно на рачунима на располагању око 3,6 милиона КМ.

У Фонду наводе да је све мање радника који подносе захтјеве да буду ослобођени од плаћања посебног доприноса за солидарност, те да је мање од један одсто од укупног броја запослених у Републици Српској одлучило да од своје плате не издваја новац за лијечење малишана.

Предсједник Савеза за ријетке болести Републике Српске Биљана Котур каже да је значај Фонда немјерљив првенствено јер је вријеме, за које се дијете пошаље у иностранство, знатно скраћено у односу на раније када се новац за лијечење прикупљао посредством разних хуманитарниох акција.