latinica  ћирилица
31/08/2018 |  16:40 ⇒ 01/09/2018 | 02:40 | Аутор: informer.rs

ПУЗАЈУЋИ ДРЖАВНИ УДАР У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ! Не желе изборе, руше власт на улици!

Атмосфера која ових дана влада у Републици Српској више подсјећа на ону од прије 5. октобра 2000. у Србији него на предизборну, пише Информер.
Информер - Фото: Screenshot
ИнформерФото: Screenshot

Посљедња дешавања у вези напада на новинара опозицији наклоњене БН телевизије и "спонтано" окупљање новинара пред Палатом Републике у Бањалуци додатно подгријавају тврдње да је на сцени пузајући државни удар и да је страни фактор који активно подржава Савез за промјене све карте ставио на инструментализовану групу "Правда за Давида", која циљајући на емоције обичних људи прераста у неку врсту "Отпора" виђену у Србији током петооктобарског преврата.

- Оно што је друкчије у односу на сценарио виђен у Србији је да се ова група користи за директну криминализацију највишег руководства Републике Српске. Послије разних подметања, они иду толико далеко да ће у следећим данима члана породице предсједнице Владе, која је и кандидат СНСД-а за предсједника Српске, довести у везу са страдањем овог несрећног младића. Све се то ради по инструкцијама из сарајевских амбасада уз медијску подршку која је већ раније обезбјеђена путем УСАИД-а. Опозиција би, обзиром да се не могу надати повољном изборном резултату, након "револуције" мирно ушетала у институције и прије избора! Ако знамо да Жељка Цвијановић за противкандидата има слабог лидера СДС-а Говедарицу, и да у овом моменту по анкетама она далеко боље стоји, ствари су прилично јасне - наводи један пензионисани официр обавјештајне службе и добар познавалац политичке сцене у региону у разговору за наш лист.

- Пласиране су разне лажне приче око овог случаја, и сада су процијенили да директан удар на породицу највише дискредитује. И овај посљедњи случај напада на новинара наклоњеног опозицији служи у исту сврху, да се анимирају шири друштвени слојеви и да се позове на одбрану од наводне диктатуре Додика и његове странке. За тог новинара се зна да је недавно од УСАИД-а добио осамдесет хиљада долара за некакав интернет портал, и да ти портали, откад су те паре упумпане, ничу као печурке после кише - наводи он.Предсједник Републике Српске је у недавном обраћању на конференцији за новинаре у Бањалуци упозорио на овакво дјеловање америчке амбасаде и УСАИД-а. Тада је показао факсимил споразума између Савјета министара БиХ и америчке амбасаде у којем се наводи да ће у мјесецима прије избора УСАИД пласирати чак осам милиона долара за "јачање медија и цивилног друштва". Услиједиле су бурне реакције из америчке амбасаде, али ни једном ријечју није демантовано оно што је изнесено на конференцији.Истовремено, опозиција у Републици Српској је у посљедње вријеме све своје активности усмјерила само ка једном циљу – јачању групе "Правда за Давида" и медијској подршци овом пројекту путем наклоњених медија. Спекулише се и да је ангажовање скупих адвоката из иностранства плаћено средствима УСАИД-а. Као и у Србији у данима пре петог октобра, рецепти Канваса и Срђе Поповића још једном су стављени у функцију рушења легитимно изабране власти, овај пут оне преко Дрине. Истраживања јавног мнења, међутим, говоре у прилог Додика и Цвијановићеве. Да ли ће Република Српска издржати овај, можда и највећи тест у својој историји - остаје да се види.

Извор: Информер.рс