latinica  ћирилица
01/09/2018 |  18:50 ⇒ 02/09/2018 | 07:45 | Аутор: СРНА

Апсурдна забрана уласка Прилепину у БиХ

Руски писац, пјесник и новинар Дмитриј Каржов, који као члан делегације руских писаца из Мурманска борави у Републици Српској, оцијенио је да је апсурдна забрана уласка у БиХ руском књижевнику Захару Прилепину, јер је ријеч о великом писцу.
Дмитриј Каржов - Фото: РТРС
Дмитриј КаржовФото: РТРС

Каржов је рекао да Прилепина лично познаје и да је ријеч о великом руском патриоти.

Он је истакао да је разговор са другим словенским народима и културама суштина ове експедиције писаца и чланова Савеза писаца Руске Федерације, који су на "Словенском путу" већ посјетили Пољску, Чешку, Словачку, Србију, Црну Гору и Бугарску.

- Почели смо прије 20 година и бирамо у које градове и због чега долазимо. Говоримо сами о себи, вама доносимо Русију, али желимо и да лично видимо како ви живите. Желимо да се повезујемо и кажемо вама како ми живимо - рекао је Каржов данас новинарима у Бањалуци.

Предсједник Удружења књижевника Републике Српске Предраг Бјелошевић, који је домаћин делегацији писаца из Мурманска, рекао је да му је част што су умјетници из Русије осјетили потребу да се упознају са Српском.

- Договорили смо сарадњу и потрудићемо се да наредних година урадимо преводе српских и руских пјесника у заједничком алманаху. Покушаћемо и да се дружимо сваке године у Бањалуци или у Мурманску - рекао је Бјелошевић након пријема у Удружењу књижевника за ову десеточлану делегацију руских писаца.

Он је рекао да се умјетници из Мурманска интересују за рад Удружења и овдашње књижевно стваралаштво, те да ће том плану наставити међусобну сарадњу.

Писац, пјесник и новинар Илија Наградов је рекао да су остварили бројне и плодне везе са писцима у словенским државама.

- У Бањалуци смо лако остварили договор о заједничким издањима. Иначе, у Русији се мало зна о савременим српским писцима тако да ће ова посјета бити драгоцјена - навео је Наградов и додао да су у Српској и Србији наишли на велику добродошлицу, што говори о блискости Срба и Руса.

Руски писци су током посјете Бањалуци посјетили Музеј позоришних лутака у Дјечијем позоришту Српске гдје су погледали представу "Одисеј, Сан о повратку" и присуствовали свечаном отварању позоришне сезоне.

За руске писце и умјетнике организован је и пријем у Културном центру "Руски мир" у Народној и универзитетској библиотеци Српске.