latinica  ћирилица
01/09/2018 |  20:39 ⇒ 23:51 | Аутор: РТРС

Додик: БиХ мора да се врати у дејтонски оквир

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је вечерас за РТРС да БиХ мора да се врати у дејтонски оквир.

- Босна и Херцеговина мора да се врати у свој дејтонски оквир, онако како то пише у Уставу, а не како су неки жељели. Ми ћемо се залагати за то - рекао је Додик у емисији Предсједник говори.

Предсједник Републике Српске рекао је да је резолуцијом НРСР о војној неутралности јасно дефинисан став Српске о чланству у НАТО.

- НАТО је нас бомбардовао, само на подручје Романије бачено је 3.000 тона осиромашеног уранијума. Шта ви то нама нудите? Да будемо полтрони? Ако ми бирамо, бирамо војну неутралност - рекао је Додик.

Додик је нагласио да је у периоду када је стварана Република Српска, примарни циљ била независна држава.

- Политички мотив и данас је независна држава, али морамо бити свјесни околоности - рекао је Додик.

Додик је истакао да је Република Српска држава српског народ и других који у њој живе.

- Босна и Херцеговина није моја држава - нагласио је он.

Предсједник Српске је истакао да је Република Српска једина политичко-територијална структура на подручју БиХ која може самостално да опстане.

О ЗАБРАНИ УЛАСКА РУСКОМ ПИСЦУ ЗАХАРУ ПРИЛЕПИНУ У БиХ

- Прилепин је српски пријатељ. Требало је да учествује у важном догађају, али му је неко забранио улазак, а нас нико о томе није обавијестио - нагласио је предсједник Српске.

Додик тражи одговор на питање ко је Прилепину забранио улазак и зашто и наводи да су српски представници у власти на нивоу БиХ морали да знају за то.

- Ово је на штету угледа Републике Српске. Зашто то радите? Ми смо позвали Прилепина и тражимо одговоре - рекао је Додик и навео да је најодговорнији у том ланцу српски члан Предсједништав БиХ Младен Иванић.

МОГУЋ ДОЛАЗАК ПУТИНА У БАЊАЛУКУ

Додик је рекао да министар спољних послова Русије Сергеј Лавров долази у Бањалуку 17. септембра на полагање камена-темељца за српско-руски центар. Када центар буде саграђен, постоји могућност да дође и предсједник Русије Владимир Путин, навео је Додик.

- Лавров формално долази у Сарајево, суштински у Бањалуку - рекао је Додик, одговарајући на питање на чији позив шеф руске дипломатије долази у Бањалуку.

ИЗГРАЂЕНИ ПУТЕВИ, БОЛНИЦЕ...

Предсједник Српске је рекао да је Република Српска, до прије неколико година, била једина земља у Европи без километра ауто-пута, али да више није тако, те да ће ове године добити 120 километара ауто-пута.

Додик је истакао да је повећање плата у износу од 30 КМ резултат напорног рада Владе и институција Српске.

Још један показатељ да економија Српске иде у одличном смјеру је и раст бруто домаћег производа, навео је предсједник Српске.

- Бруто домаћи производ је 2005. године износио 5,7 милијарди КМ, а у овој години премашује 10 милијарди КМ. Раст БДП износи 3,1 одсто - рекао је он.

Додик је подсјетио да је Влада Српске уложила у Универзитетско-клинички центар Републике Српске 200 милиона КМ.

- Изградили смо болницу Касиндо у Источном Сарајеву, градимо болницу у Добоју, за коју ће за неколико дана бити положен камен темељац - рекао је Додик.

Предсједник Српске је навео да је поносан на формирање Фонда за лијечење дјеце у иностранству.

МЕХАНИЗАМ КООРДИНАЦИЈЕ НАЈВЕЋА ПОЛИТИЧКА ПОБЈЕДА ПОСЛИЈЕ ДЕЈТОНА

Предсједник Српске рекао је да је највећа политичка побједа Српске послије Дејтона успостављање механизам кооридинације након што је одбачен концепт функционалне БиХ, који је значио смањење надлежности Републике Српске.
Он је рекао да је концепт функционалне БиХ, који је значио и додатну централизацију свих функција у БиХ, проводила међународна заједница.

Истакао је да се Српска супроставила том концепту и у веома тешкој политичкој борби га одбацила и дошла до механизма координације, који подразумијева уважавање надлежности како је то и предвиђено уставом и законима.

Према његовим ријечима, у БиХ су били многи високи представници који су радили против Републике Српске, као и други званичници који су морали да слиједе политику међународне заједнице, а то је значило што слабија Република Српска, а јаче институције БиХ.

Додик је нагласио да је заједно са својим сарадницама док је обављао и функцију премијера и предсједника Републике чинио све да нађе одговоре на рјешења која нису била лака.

Он је подсјетио да се као предсједник Владе Српске супроставио да полиција пређе у надлежност БиХ.

Додик је истакао да је у протеклом периоду било озбиљних притисака, да се пријетило и њему лично и његовој породици, те да је у то вријеме требало да се супростави ономе што је било лоше за Републику Српску.

СЛУЧАЈ "ДРАГИЧЕВИЋ"- ДОБРО ШТО ЈЕ ФОРМИРАН АДВОКАТСКИ ТИМ

Говорећи о случају "Драгичевић", Додик је рекао да је то у надлежности Тужилаштва, по чијем налогу ради полиција.

- Једина грешка полиције била је конференција за штапму - рекао је Додик. Он је нагласио да је добро што је формиран адвокатски тим, који, како је рекао, уноси једну нову димензију у случај.

- Они су навели да не желе мијешање политике - рекао је Додик.

Додик је истакао да ће сви они у полицији, за које се утврде евентуални пропусти, сносити одговорност за то.

- Овај случај могу само да ријеше институције и, у том погледу, треба имати повјерења у њих - рекао је он.

Говорећи о конструкцијама о умијешаности чланова породице кандидата СНСД-а у овај случај, Додик је одбацио такве приче, наводећи да они који то креирају показују своје право лице.

- Било ко да је укључен у случај, то може да каже само и једино Тужилаштво - закључио је Додик.

СРБИ НИСУ "НАРОД НАСИЉА"

Предсједник Српске је рекао да је Југославија била највећа српска заблуда.

- Обједињавање Српске и Србије је наш циљ, али он не треба да буде проведен насиљем - рекао је он и нагласио да Срби нису "народ насиља".

-  Срби су своју слободу увијек несебично дијелили са другима. Прошли вијек је био црн за нас, али овај може да буде вијек интеграције - истакао је Додик.

Он је нагласио да Српска неће толерисати заустављање пројеката са Србијом у институцијама на нивоу БиХ.

- Нас ужасно кошта Босна и Херцеговина - рекао је Додик.

Додик је рекао да је изградња ауто-пута до Србије један од циљева Српске.

МЕЂУ МИГРАНТИМА ВЕЛИКИ БРОЈ БЕЗБЈЕДНОСНО ОПАСНИХ ЛИЦА

Предсједник Републике Српске рекао је да постоји озбиљан план да се у БиХ задржи добар број миграната.

- Уколико затраже азил, добиће га и за пет година постаће грађани БиХ са правом гласа - рекао је Додик,  одговарајући на питање о мигрансткој кризи у БиХ.

Он је поновио да мигранти могу само да прођу кроз Републику Српску, али никако да се овдје задржавају. У том контексту, апсолутно је неприхватљиво да се на територији Српске праве сабирни центри за њих.

- Савјет министара је одредио да један сабирни центар буде у Залужанима, један у Бијељини и један у Трнову - рекао је Додик и додао да је власт Српске то одбила, па су одлучили да их смјесте у српска села у ФБиХ у којима би трајно остали.

Додик је рекао да је међу мигрантима велики број безбједносно опасних лица.

Предсједник Српске је истакао да је рјешење мигрантске кризе у БиХ депортација.

- Као члан Предсједништва БиХ, што ћу сигурно бити, тражићу њихову депортацију - рекао је Додик.