latinica  ћирилица
04/09/2018 |  15:20 ⇒ 17:36 | Аутор: РТРС

Радници бијељинског "Житопромета" ступили у генерални штрајк

Радници бијељинског "Житопромета" ступили су у генерални штрајк. Предузеће им дугује три плате, немају уплаћено здравствено и пензијско осигурање, путне трошкове и друге обавезе.

Силоси у "Житопромету" пуни су пшенице, а погони овог гиганта, који је некада у жетви откупљивао 25 хиљада тона пшенице, сада стоје. Ускладиштили су овогодишњи род, али не прерађују , јер нису платили ратарима,кажу радници.

"Али не можемо да је откупимо. Тражена су кредитна средства да би откупили ту пшеницу да би превазишли проблеме. Тражи се кредит већ два мјесеца", рекао је предсједник Синдикалне организације АД "Житопромет" Бијељина Предраг Зарић.

Од руководства предузећа мјесецима слушају само обећања, а помака на боље нема, кажу запослени. Њихов основни захтјев је тврде, да им се омогући да раде и зараде плату.

"Улазимо у четврти мјесец без плате и не можемо да функционишемо. Људи спремају дјецу у школу, дошле даџбине за струју воду. Основне животне намирнице не могу да купе", изјавио је радник Предраг Михајловић.

Проблеми у пословању почели су приватизацијом , а посебно су дошли до изражаја посљедњих 5-6 година , тврди Душан Томић, дугогодишњи радник. 

"Без оживљавања производње нема новца, а сва произведена роба у Житопремету се прода исти дан, зато је нелогично да таква фирма пропадне", истакао је Томић.

Директор "Житопромета", Томо Несторовић није желио да коментарише стање у предузећу, које послује у саставу Компаније "Слобомир".