latinica  ћирилица
04/09/2018 |  17:53 ⇒ 05/09/2018 | 07:44 | Аутор: РТРС

Предсједник Српске спријечио долазак Беџета Пацолија у Бањалуку

Позивом тзв. шефу дипломатије самопроглашеног Косова Беџету Пацолију да посјети Бањалуку – министар спољних послова БиХ Игор Црнадак је, по инструкцијама Сарајева и дијела међународне заједнице "индиректно" отворио питање признања независности Космета и гурнуо прст у око Републици Српској.

Ово је оцјена дијела стручне и политичке јавности Српске и Србије. На неформални састанак министара спољних послова Процеса за сарадњу у Југоисточној Европи - Пацоли, ипак, неће доћи - јер му је рампу ставио предсједник Републике Српске.

У данима расплета најтежег српског питања – Космета, Игор Црнадак у посјету позива Беџета Пацолија и то , у Бањалуку, на неформални састанака министара спољних послова Југоистичне Еворпе. Када је предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао да Пацоли није добро дошао и да му врата ни једне институције у Бањалуци неће бити отворена, Црнадак сазива конференцију за новинаре и износи тврдње да је позив упутио уз сагласност Београда-гдје га је одмах демантовало Министарство спољних послова Србије. Демантоване су и његове оптужбе да се предсједник Додик раније састајао са Пацолијем, и то на бањалучком аеродрому. 

"И јутрос сам провјеравао евиденцију. Беџет Пацоли никад није слетио на бањалучки аеродром", рекао је директор Аеродрома Бањалука Душко Ковачевић.

Видео погледајте и нашем Youtube каналу:

Због чега је Црнадак обмањивао јавност са човјеком кога српска јавност назива „регионалним“ провокатором и ко је Пацолију дао сагласност да дође у Бањалуку? Одговор смо и данас тражили од шефа бх дипломатије и српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића чије је присуство и обраћање најављено на неформалној Конференцији министара спољних послова Југоисточне Еворпе у Бањалуци. У изостанку одговора подсјећамо да је Предсједништво, које је по Уставу надлежно за креирање и вођење спољне политике БиХ, морало бити консултовано у случају позивања највиших званичника самопроглашеног Косова. Чак и да министар спољних послова Игор Црнадак није затражио сагласност од Предсједништва БиХ – Младен Иванић је имао инстурменте да спријечи долазак једног од највиших званичника самопроглашеног Косова у Бањалуку. Умјесто тога, његов посао је обавио Милорад Додик. 

"Ја не знам ко је могао да помисли кад неко позове Пацолија у Бањалуку да наша јавност неће реаговати. Ја не могу да вјерујем да постоји такав мозак у Републици Српској, али Црнадак је доказ да има. Али, није то његов рукопис. То је рукопис Младена Иванића који се увијек сакрије иза и никад ништа не ради", истакао је Додик. 

Због промтног реаговања предсједника Републике Српске Беџет Пацоли је отказао посјету Бањалуци, због како је рекао пријетњи упућених њему и делегацији самопроглашњног Косова. На Твитер налогу је написао да пут одлаже због препрека које је створио предсједник Додик. Потез Црнатка премијерка Жељка Цвијановић оцијенила испуњавањем жеља дијела међународне заједнице и страних амбасада

"Црнадак је у жељи да покаже како у Бањалуци може да окупља морао да испоштује захтјев из ЕУ и страних амбасада, који су инсистирали и прошли пут када је окупљање министара било у Бањалуци, да буде представник самопроглашеног Косова. Они су тада рекли да ће, уколико ово буде испоштовано послати вишу делегацију, у супротном неће послати представнике посебног ранга", додала је Цвијановићева.

БиХ дипломатијом изненађена је и стручна јавност Србије. Бивши министар спољних послова Живадин Јовановић сматра да ово представља директну увреду Републике Српске, Србије и српског народа који нису признали незасност Космета. 

"Ово је дио извјесних лобија који желе да корак по корак прејудицирају исход преговора о будућем статусу. То, такође, представља израз лобирања оних истих снага које би да створе унитарну БиХ, а које за крајњи циљ имају укидање Републике Српске", изјавио је Јовановић. 

Вијест о доласку Пацолија у Бањалуку сазнали су и Срби на Космету. Новинар и публициста Живојин Ракочевић сматра да је Пацоли преузео улогу главног регионалног провокатора и да користи посљедњу фазу дијалога Београда и Приштине. Подсјетио је и на недавни позив Сулејмана Угљанина Пацолију да посјети Нови Пазар што је спријечио званични Београд. 

"Пацоли је својим најавам посјети Новом Пазару и сада Бањалуци свјесно подигао ту љествицу провокације и настоји да прекрши све норме и тиме на неки начин омогући да БиХ на овакав начин призна Косово. Наравно да је то прст у око Републици Српској и осејћањима народа у Републици Српској", каже Ракочевић. 

Није ово први пут да се у Министарству спољних послова БиХ – према институцијама самопроглашеног Косова понашају као према држави која има столицу у Уједињеним нацијама. Тако је и прошле године у јавности процурио документ гдје Црнаткови службеници о Космету пишу као о сувереној и независној држави. Када је пукла брука-документ је поништен, а за министра- све је било техничка грешка.