latinica  ћирилица
05/09/2018 |  18:47 ⇒ 06/09/2018 | 10:43 | Аутор: РТРС

Додик: Вучић показао Иванићу налоге за прислушкивање

Обавјештајно-безбједносна агенција и даље је у фокусу јавности. На питања о забрани уласка руском писцу Захару Прилепину и прислушкивању функционера Српске и Србије, ни данас нема одговора.

Док бх. министар безбједности Драган Мектић, позивајући се на ријечи Османа Мехмедагића Осмице, тврди да фунцкионери Српске нису под лупом ОБА-е, предсједник Српске Милорад Додик открио је информацију да је српском члану Предсједништва БиХ Младену Иванићу предсједник Србије Александар Вучић лично показао доказе о прислушкивању из Сарајева.

Да обавјештајно-безбједносну агенцију БиХ треба укинути јасан је став предсједника Српске Милорада Додика. Поручио је да је ОБА непријатељска организација усмјерена против Републике Српске. Увјерава да се ништа од овога не би десило да су српски представници, који чине власт на нивоу БиХ, радили у интересу српског народа.

"Они то пропуштају, не чине ништа, као нису информисани, а онда дође Иванић и каже да ја покажем папире. Показао му је Вучић на тераси хотела у Козарској Дубици налог о прислушкивању из Сарајева. Да није тамо Срба који су спремни да издају и да буду дио активности против Србије и Републике Српске, то се никада не би десило. Извињавам се Вучићу ако ово није требало да кажем, али ето, рекао сам", изјавио је Додик.

Иако забринут, за министра спољних послова Србије Ивицу Дачића, информација о прислушкивању највиших функционера Српске и Србије, не представља ништа ново. Увјерен је да то није једини случај. Пита – шта то они раде тајно и против кога, да би било ко имао потребу да их прислушкује.

"То показује један однос, умјесто да градимо један однос повјерења и заједничке сарадње, ми сада идемо толико далеко да су те безбједносне обавјештајне активности усмјерене на Србију. Да се разумијемо, није то једини случај, има и других, али још нису откривени. О некима смо причали и раније. Ми ћемо се наравно бранити на свој начин", истакао је Дачић.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић тврди да ОБА не предузима никакве радње према Додику, Вучићу, или било којем другом функционеру Српске и Србије. То му је, каже, рекао први човјек обавјештајне агенције Осман Мехмедагић Осмица. Одговорност пребацује на Парламент БиХ.

"Ви њих када питате сада, Предсједништво нема никакву ингеренцију, Савјет министара нема никакву ингеренцију као Савјет министара. Предсједавајући има два замјеника који имају савјетодавни карактер, и парламент путем те комисије, и нема више нико", рекао је Мектић.

Управо та комисија, која је једина имала моћ да контролише законитости у раду Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ разријешена је дужности почетком прошле године, када је у јавност процурила афера "Ушће" о прислушкивању највиших функционера Српске и Србије.

"Од тада је та служба потпуно подивљала и ради све против Републике Српске, а сви њени функционери су таргетирани", каже потпредсједник НСРС Ненад Стевандић.

Марко Павић, предсједник ДНС-а, истиче да је ДНС увијек опрезан када је ријеч о ОБА-и, јер је то служба која је састављена од АИД-а и неких ратних служби.

Сматра да они не раде за интересе БиХ и Републике Српске.

Упркос тврдњама Мектића и Осмице, бивши ДеБеовац Божидар Спасић каже да је на листи прислушкиваних тренутно око 350 функционера Српске и Србије.

"Мајка свих питања тим разним агенцијама које прислушкују су односи Српске и Србије. Њих занима да ли Србија наговара Српску, односно да ли Вучић наговара Додика", истиче Спасић.

Стручна јавност за све криви српске представнике у Сарајеву. Политички аналитичар Александар Врањеш поручује да би кадрови СзП-а требало да раде у интересу Српске, а не западних сила. Подсјећа и на случај Прилепин.

"Господин Прилепин је симбол да неко покушава да поквари односе са Руском федерацијом. Неко и те како покушава да нанесе штету Републици Српској, јер Прилепин је јавна личност, веома позната, те се може гледати на нивоу политичког симбола. Мене стварно интересује какав ће Лавров добити одговор на питање за те црне листе, а сви знамо да оне постоје и сви знамо да су те листе дошле из једне моћне амбасаде и да су сви наши представници у Сарајеву само климнули главом и нису ни ријеч рекли против тога", наводи Врањеш.

За само неколико дана Обавјештајно-безбједносна агенција нашла се у жижи јавности, прво због случаја Прилепин, а након тога и прислушкивања предсједника Српске и Србије.

Подсјетимо, Додик је раније најавио да ће ускоро предочити јавности оперативна документа у којима се овој служби налаже прислушкивање руководства Српске и Србије.