latinica  ћирилица
06/09/2018 |  14:43 ⇒ 15:02 | Аутор: Агенције

Представи "Остајте" Љиљане Чекић двије награде у Књажевцу

На четвртом фестивалу ПРКОС у Књажевцу, представа "Остајте" освојила је двије награде - за колективну игру и Тамара Шобота за епизодну улогу.
Представа "Остајте" (фото: srpskainfo.com) -
Представа "Остајте" (фото: srpskainfo.com)

Ово је ауторски пројекат Љиљане Чекић, глумице Народног позоришта Српске, а у представи играју студенткиње Николина Миљатовић, Сузана Мићић, Бранка Мишић и Тамара Шобота. Комад је настао у копродукцији Независног универзитета Бањалука и ГПЈ.

– Србија има изузетно добру и велику аматерску театарску сцену. Њихово позориште има традицију, бројне глумачке ансамбле, глумце који се деценијама баве позориштем, а међу њима постоји значајан број респектабилних умјетника. Понекад имају сасвим солидну сценску опрему, а квалитет појединих представа је у рангу репертоарских позоришта. Тешко је стати раме уз раме са таквом конкуренцијом. Искрено, нисам очекивала никакву награду, али догодило се да жири, који су чинили Нада Блам, Ирфан Менсур и Иван Јефтовић препозна наш сценски допринос – прича Чекић.

На ПРКОС-у (Позоришна Ревија Креативног Осмишљавања Света) у званичној конкуренцији било је пет представа из Београда, Раче, Велике Плане, Лебана и Бањалуке.

– Селектор је био Владимир Путник, редитељ из Београда и велики познавалац професионалне, али и аматерске сцене у региону. Један од највећих фаворита је било позориште Масука из Велике Плане које је кратко вријеме било професионално. Њихова представа "Сашино" била је побједник на 10. Данима позоришта у Мркоњић Граду ове године – каже Чекић.

Поред ПРКОС–а, и на шестом Фестивалу позоришног стваралаштва "Новоградска сцена 18" у Новом Граду, "Остајте" је проглашена најбољом представом фестивала. Бранка Мишић је добила награду за најбољу женску улогу, а Љиљана Чекић за најбољи оригинални драмски текст.

- Представу смо од премијере која је била 29. децембра прошле године у Бањалуци, одиграли 24 пута. Отворили смо Корифеј фест у Колашину, играли смо на Данима позоришта у Мркоњић Граду, Интернационалном фестивалу аматерског позоришта у Лакташима, Љету на Сани у Санском Мосту, затим у Костајници, Пљевљима, Лесковцу, Лајковцу, Лазаревцу, Књажевцу, Јајцу, Српцу и наравно Бањалуци. Реакције су више него добре. Када видите уплакану публику како излази из сале можете бити сигурни да сте у њој пробудили емоције. Или се можда догодила катарза – истиче Чекић.

Текст за ову представу заснован је на истинитим причама. Настао је на основу истраживања које је рађено у сарадњи са судентима НУБЛ и на основу интервјуа са људима који намјеравају да оду у иностранство, или су отишли, или су се вратили.

- Покушавала сам да размрсим клупко мотива који нас тјерају да одемо или нас вуку да останемо. Безброј је аргумената и за и против. Радећи на тексту покушавала сам да дам одговор прије свега самој себи. Нажалост, нисам успјела. Нема једнозначног одговора, па га тако нема ни у нашој представи. Умјетност, односно позориште не даје одговор, оно само може помоћи у освјешћивању великог броја околности, уколико смо успјели да побројимо бар један дио чињенице са којима се човјек сусреће на том путу - рекла је Љиљана Чекић.