latinica  ћирилица
07/09/2018 |  19:29 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Сигуран посао за семберске пољопривреднике - производња црвене паприке

До сигурног посла су дошла 43 семберска пољопривредника, који производе црвену паприку за Фабрику ''Сава - Семберија''. Очекују добру зараду, која ће им омогућити да кроз програм самозапошљавања, региструју комерцијално газдинство, остваре право на здравствено и пензијско осигурање.

У организовану производњу црвене паприке, која је дефицитарна на нашим просторима, укључене су 43 незапослене особе, носиоци некомерцијалних газдинстава.

У оквиру пројекта чији циљ је смањење незапослености и јачање домаће производње, добили су комплетан репроматеријал и стручну помоћ. Уложили су само властити рад.

"Њихово је било све остало, које смо ми добијали, што је било и један од услова да ја почнем, уложим све како треба, да би било резултата", каже Радојка Новаковић из Трњака.

Миладин Савић први пут узгаја паприку. Уз помоћ стручњака постигао је добре резултате. Очекује зараду која ће му омогућити да региструје комерцијално газдинство и добије статус запосленог лица.

Укупна производња, на 12 и по хектара реализована је уз стручну помоћ агронома. Очекивани принос је 500 тона паприке коју ће преузети фабрика ''Сава'' и тако смањити увоз сировине.

Овај пројекат који се реализује у сарадњи са републичким Заводом за запошљавање, Центрима цивилних иницијатива и локалном управом, са око 200 хиљада евра финансира Европска унија.

На овај начин биће омогућено да 43 корисника зараде, покрену нови циклус производње, а као кооперанти фабрике имају сигуран откуп и могућност да прерасту у комерцијална газдинства.