latinica  ћирилица
08/09/2018 |  10:05 ⇒ 12:51 | Аутор: СРНА

Република Српска највећи успјех српског народа крајем 20. вијека

Стварање Републике Српске је највећи успјех српског народа током оружаних сукоба на простору бивше Југославије крајем 20. вијека и гаранција опстанка значајног дијела нашег народа преко Дрине, изјавио је данас предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

"Због тога је важно да се сваке године кроз манифестацију Дани Републике Српске у Србији, као и кроз друге манифестације и активности, продубљује културна, умјетничка, научна, привредна, образовна, спортска и свака друга сарадња између двије српске државе", навео је Линта.

Линта, који је и предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону, нагласио је у писаној изјави за медије поводом Дана Републике Српске у Србији да стално јачање културног и духовног јединства српског народа без обзира на постојеће границе, треба да буде један од стратешких циљева.

"С друге стране, не смијемо никада да заборавимо да је са подручја данашње Хрватске и Федерације БиХ током деведесетих година прошлог вијека протјерано више од милион Срба од стране хрватских и бошњачких војних и паравојних формација", навео је Линта.

Он је закључио да Србија и Српска требају још снажније и активније да се боре за опстанак преосталих Срба у Хрватској и Федерацији БиХ, као и за поштовање људских права протјераних Срба и других оштећених грађана.