latinica  ћирилица
08/09/2018 |  11:16 ⇒ 20:29 | Аутор: РТРС

Богданић: Стоматологија у Српској достигла свјетске стандарде

Стоматологија Српске у самом је врху у региону. Достигнућа и процедуре хируршко - протетског збрињавања пацијената код нас не разликују се од оних у свијету, истакнуто је на научном скупу у Бијељини. Организатори симпозијума, који је окупио више од двије стотине учесника, су бијељинска Општа болница "Свети врачеви" и стоматолошке коморе Српске, Србије и Црне Горе.

Захваљујући достигнућима савремене стоматологије, могуће је потпуно превазићи све проблеме оралног здравља, речено је на научном скупу у Бијељини.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић изјавио је на данашњем симпозијуму стоматолога у Бијељини да су стоматолози у Српској достигли европске и свјетске стандарде у свим областима, посебно у области имплантологије.

- Ова грана медицине убрзано се развија. Конкурентни су на тржишту, добро развијају здравствени туризам и, када је у питању стоматологија у Републици Српској, на сигурном смо путу, орално здравље ће бити добро сачувано - рекао је Богданић.

Он је најавио да ће у наредном периоду дати сву подршку да се стоматолошке услуге пружају у регистрованим ординацијама и да се спријече девијације, уколико постоје.

Предсједник Коморе доктора стоматологије Републике Српске Младен Мишељић рекао је новинарима да у раду међународног симпозијума о теми "ируршко-протетско збрињавање пацијената, учествују стручњаци из земаља региона и да је то прилика за размјену искустава и стицање нових знања.

- То је прилика и да стоматолози у Српској оцијене који смо ниво достигли у савременој стоматологији, а мислим да смо при самом врху што се тиче кадра, знања и опреме и да не заостајемо за Европом - истакао је Мишељић.

Организатори симпозијума су бијељинска болница "Свети Врачеви" и коморе доктора стоматологије Републике Српске, Србије и Црне Горе.

Директор Болнице Синиша Максимовић рекао је да ову здравствену установу са стоматологијом повезује максилофацијална хирургија коју бијељинска болница има већ 45 година.

Максимовић је истакао да се у савременој бијељинској болници већ збрињавају пацијенти и из иностранства, те најавио наставак едукације кадра и улагање у нову опрему.

Учесници скупа су навели да се имплантологија у земљама региона озбиљније примјењује од 1990. године и да су резултати изванредни.

У име Градске управе Бијељине учеснике научног скупа поздравио је градски менаџер Милош Стевановић, који је похвалио здравствени систем у Српској и улагања у његов развој.

Он је најавио појачану инспекцију рада стоматолога у овој локалној заједници како би се њихове активности одвијале легано, уз редовно плаћање пореза, истичући да то обезбјеђује и већи квалитет услуга.

Симпозијум стоматолога одржан је у сали Културног центра Епархије зворничко-тузланске.