latinica  ћирилица
08/09/2018 |  16:25 ⇒ 20:34 | Аутор: РТРС

Марко Душанић из Добоја најмлађи учесник Џију-џицу првенства у Атини

Један од осам такмичара из БиХ на џију-џицу Свјетском првенству у Атини требало би да буде и Добојлија Марко Душанић. Са 11 година најмлађи је учесник првенства, али са највише потенцијала. Проблем за одлазак је новац, до којег талентовани спортисти тешко долазе.

Не може свако да избори наступ на свјетском првенству. Марку је пошло за руком. Иако најмлађи од такмичара, тренер вјерује у њега и каже да је велики таленат чије вријеме тек долази.

"Шансе су велике, он иде, добио је позив, један је од осам такмичара репрезентације. Спреман је, својим радом и трудом је то заслужио. Самим тим што су га позвали у нашу репрезентацију, има велике шансе да освоји медаљу, зато што је у својој категорији најбољи", истиче тренер у џиу-џицу клубу "Јединство" Добој Милан Тубић.

Доказ за то су посљедњи успјеси голобрадог дјечака. Прошле и ове године на свим међународним и републичким такмичењима освајао је злато.

Државни је првак у својој категорији. На Балканском првенству у Подгорици у великој конкуренцији освојио је сребро. Вриједно ради, припрема се за Грчку, а оптимизма му не недостаје.

"Очекујем да ћу освојити неку медаљу, припремам се за то да будем први", каже Марко.

Свјетско првенство у Атини почиње 21. септембра, а у Марковом клубу још нису саставили финансије.

"Финансије су увијек проблем, као што знате, тешка је ситуација, али некако се сналазимо", рекао је тренер Тубић.

За трошкове одласка на престижно такмичење недостаје око 900 марака. Клуб и родитељи исцрпили су своје могућности па се уздају у спонзоре.

Осим Марка на Свјетски куп нада до 15 година у џију-џицу путује још седам спортиста из Бањалуке, Градишке и Источног Сарајева.