latinica  ћирилица
08/09/2018 |  16:41 ⇒ 20:31 | Аутор: РТРС

Зворник: Успјешно изведена лапароскопска операција панкреаса

Прва сложена лапароскопска операција панкреаса успјешно је изведена и у зворничкој Општој болници. Истом методом изведена је и операција једњака. Операције је уз асистенцију зворничких љекара извео свјетски признат стручњак професор доктор Милош Бјеловић.

Успјешно су оперисана три пацијента која су имала обољења панкреаса, односно једњака. Захваљујући примијењеном методу минимално инвазивне хирургије, оперативни захват био је прецизан, бол мањи, а опоравак ће бити бржи.

"Дупље као што су трбушна дупља, грудни кош, се не отварају широким великим резовима као што се то некада радило, него се уз помоћ камере које праве увећање 5-10 пута и дугачких инструмената улази кроз мале отворе пет милиметара до центиметра. Цијела операција се уради у трбуху без отварања трбуха или у грудном кошу без отварања грудног коша", каже хирург проф. др Милош Бјеловић.

Овај метод императив је свих здравствених установа, а изузетак није ни Болница у Зворнику. Због тога је посјета угледног стручњака била корисна, како за оперисане пацијенте, тако и за зворничке љекаре.

"Ми радимо лапароскопију и имамо још много да учимо. Требаће времена, то нису ствари које се баш могу као неки курс научити брзо, за то треба времена и искуства и броја операција", рекао је начелник Хируршког одјељења Болнице Зворник др Зоран Комљеновић.

Иван Поповић, в.д. директор Болнице Зворник, истиче да је јако поносан на одјељење Хирургије које предводи доктор Зоран Комљеновић и на све његове колеге који постижу изванредне резултате.

Резултати зворничких хирурга заиста су импресивни. У првих осам мјесеци ове године обавили су 1.200 операција и поставили нови рекорд.