latinica  ћирилица
09/09/2018 |  07:59 ⇒ 10/09/2018 | 07:37 | Аутор: РТРС

Патријарх Иринеј освештао Храм у Бихаћу; Додик: Иза нас тешка историја страдања (ФОТО)

У Бихаћу је освештан Храм Свете Тројице, а Свету архијерејску литургију служи Његова светост патријарх српски Иринеј, уз саслужење више архијереја Српске православне цркве.

Његова светост патријарх српски Иринеј одликовао је данас бившег директора Републичког секретаријата за вјере Јову Турањанина Орденом Светог краља Милутина за допринос у изградњи Храма Свете Тројице у Бихаћу.

Бивши градоначелник Бихаћа Хамдија Липовача одликован је Орденом Светог Саве за допринос изградањи Храма Свете Тројице у овом граду.

Освештање Храма у Бихаћу

Предсједник Републике Српске Милорад Додик присуствовао је освештању храма, а претходно је положио вијенац на спомен подручје Гаравице.

Додик је изјавио је да је данашње освештање Храма Свете Тројице у Бихаћу, који су у Другом свјетском рату порушиле усташе, доказ да српски народ неће заборавити своју историју.

"Без обзира на чињеницу да нас је овдје сасвим мало, иза нас је остала тешка историја страдања српског народа и зато је веома важно да смо се окупили око идеје да се обнови овај храм, који је данас освештан, уз присуство Његове светости патријарха српског Иринеја и великог броја људи", рекао је Додик новинарима у Бихаћу.

Стари храм Српске православне цркве у центру Бихаћа подигнут је и освештан 1898. године, срушен је 1941. године у вријеме Независне Државе Хрватске.

Освештање Храма у Бихаћу

Послије Другог свјетског рата на мјесту гдје је био храм подигнута је зграда општине.

Општина Бихаћ је тек 1987. године додијелила Српској православној цркви нову, али неадекватну локацију, неповољну за изградњу новог храма, са намјером да Црква од тога одустане.

Освештање Храма у Бихаћу

Трудом и залагањем Његовог преосвештенства епископа бањалучког Јефрема темељи новог храма освештани су 26. јуна 1987. године. До 1992. године храм је подигнут до крова, али је почетак рата зауставио градњу.

У периоду од 1992. до 1995. године оштећена је купола храма, као и дијелови пода. Његова изградња је настављена почетком 2012. године.

Његова светост патријарх српски Иринеј стигао је синоћ у Босански Петровац.

Бихаћ
Фото: РТРС

Бихаћ
Фото: РТРС

Бихаћ
Фото: РТРС

Бихаћ
Фото: РТРС

Бихаћ
Фото: РТРС