latinica  ћирилица
11/09/2018 |  10:26 ⇒ 14:55 | Аутор: РТРС

Проблеми за приједорске воћаре

Приводи се крају попис штете на воћњацима, усјевима и баштама на подручју Приједора, коју је крајем јула изазвало олујно невријеме, праћено градом. Док сабиру губитке и чекају на исплату, воћари тврде да због високих премија и лоше сарадње са осигуравајућим друштвима, не могу осигурати воћњаке.

Када су прије елементарне катастрофе праћене градом приједорски воћари покушали осигурати воћњаке, преговори са осигуравајућим друштвима нису успјели. А онда се десио најгори сценарио.

"Били смо вољни да платимо осигурање и осигуравајућа кућа је у посљедњи моменат повукла своју понуду", рекао је воћар Драгомир Вујковић из села Бабићи у јулу ове године. 

Тако су воћари остали на немилост временским приликама. Огорчени су због високих премија за осигурање, јер су, кажу, само такве понуде могли да виде, али не и да реализују. 

"Хектар јабуке да од 40 до 50 тона јабуке. Цијена би била око 20. 000 до 25. 000 марака прихода, значи, ми бисмо од 12. до 13. 000 марака морали дати. Ишли бисмо свјесно у губитак", каже предсједник Удружења воћара Града Приједора Младен Маријановић.

Премијске стопе морају да буду високе због преузимања ризика, али осигураник није спреман за то, тврде у осигуравајућим друштвима.

"Ако бисмо ишли на праву вриједност коју одређује осигураник, онда су ту премијске стопе високе, што не одговара осигураницима. Друго, ако су суме веће, онда то подразумијева реосигурање", истиче директорка приједорске филијале "Дрина осигурања" Савка Шипка.

Приједорска градска комисија пописала је штету у око пет стотина приједорских домаћинстава.

"Радимо обрачун по препоруци ресорног министарства који тренутно на основу тих процјена оштећења износи око три милиона марака", рекла је шеф Одсјека за пољопривреду Града Приједора Татјана Марић. 

Извјештаји градске комисије биће достављени ресорном министарству, а коначну одлуку о исплати новца за санацију штета даће Влада.