latinica  ћирилица
11/09/2018 |  19:17 ⇒ 20:40 | Аутор: РТРС

Санкције Шпирићу мијешање у изборни процес?

Одлука Сједињених Америчких Држава да српском посланику у Парламенту БиХ Николи Шпирићу и члановима његове породице, због наводне корупције, забрани улазак у ту земљу није заснована на праву, него на политици, тврде највиши функционери Српске. У СНСД-у, чији је потпредсједник, увјерени су да је кажњен јер је одбио да буде у тиму послушника америчке амбасадорке Морин Кормак. Питају како је могуће да оптужбе, које немају упориште ни у једној пресуди, буду изнесене баш пред изборе?

На интернет страници америчког Стејт департмента наведено је да је Николи Шпирићу улазак у Сједињене Америчке Државе забрањен због учешћа у корупцији за вријеме посланичког мандата у Парламенту БиХ од 2014. Објављено је да су санкције уведене и Шпирићевој супрузи, кћерки и сину.

Шпирић каже да се не осјећа кривим и да није изненађен што је изабран за мету у политичкима играма, како оцјењује ову одлуку. Не може да схвати што га уцјењују притисцима на породицу.

- Мислим да је 25 дана пред изборе јасно да је ово покушај да се помогне СДС-у и ПДП-у који кроз призму наочара сарајевске чаршије и кроз америчке наочаре гледају на Републику Српску - каже Шпирић.

Предсједник Републике Милорад Додик каже да је у овој одлуци, између осталог, нелогично и то што САД, вјероватно први пут, кажњавају опозиционог посланика. Увјерен је да је Шпирић, дијелу америчке администрације, засметао кад је одбио да подржи антисрпско дјеловање Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ.

- Он је поднио оставку и није хтио да буде дио Комисије која је требало да легализује прислушкивање мене, Жељке Цвијановић, Вучића и осталих фунционера Републике Српске и Србије. И, наравно да су му онда напаковали ту врсту приче - истиче Додик.

Главни одбор СНСД-а овај чин оцјењује као још један лош потез америчке амбасадорке Морин Кормак која, како је наведено у саопштењу, неславно завршава мандат обиљежен подршком политици Бакира Изетбеговића и, како истичу, његових странака СДА и СДС-а.

"Америчка амбасадорка је преузела улогу ОХР-а, Тужилаштва и Суда БиХ, па је измишљотинама и лажним извјештајима Стејт депертменту, испословала санкције Шпирићу", наводи се у саопштењу ГО СНСД.

Из америчке Амбасаде у Сарајеву тек нешто опширније образложење од вашингтонског. Наводе да америчка администрација има информације да је Шпирић у корупцији учествовао, ометајући јавне процесе.

Иако је предњачио у сличним оптужбама на Шпирићев рачун, министар безбједности БиХ, СДС-ов Драган Мектић, каже да се не радује овим санкцијама.

- Ово нису санкције Републици Српској. Ово су санкције Николи Шпирићу и његовој породици, али оне нарушавају углед и кредибилитет Републике Српске у међународној заједници - каже Мектић.

Да ли је неко корумпиран могу да утврде само надлежне домаће институције, истиче предсједавајући Клуба српских делегата у Дому народа БиХ, Средоје Новић. Како те потврде за Шпирића нема, наводе из одлуке САД-а, каже Новић, треба посматрати искључиво као политички акт.