latinica  ћирилица
12/09/2018 |  14:21 ⇒ 19:07 | Аутор: РТРС

Руска црква у Угљевику обиљежила славу (ФОТО)

У Угљевику је након Одбрамбено-отаџбинског рата, изграђен објекат руске православне цркве. Храм Светог Александра Невског подигнут је за потребе руских војника стационираних у Угљевику у оквиру мировне мисије у БиХ.

Руска црква, Угљевик (Фото: РТРС)Данас је та црква обиљежила славу, служена је света литургија, а уз помоћ РиТЕ Угљевик и општинских власти гради се духовно културни Центар српско-руског пријатељства.

Градња Храма Светог Александра Невског почела је 1996. године по пројекту Миће Обрадовића из Угљевика, а према узору на руске храмове. Након одласка руских миротвораца на Косово1999. године, храм је по указу руског патријарха Алексеја Другог припао Епархији зворничко-тузланској.

Руска црква, Угљевик (Фото: РТРС)

- Овдје је била база, било је око 1.500 руских војника и они су за своје духовне потребе саградили храм посвећен данашњем празнику Св.Александру Невском, каже Срђан Васиљевић старјешина храма.

Благословом епископа Фотија отпочела је градња духовно културног Центра српско руског пријатељства. Градњу помажу РиТЕ Угљевик и СО Угљевик.

- Ово је јединствена руска црква, која овдје егзистира двије деценије и ми са своје стране чинимо све да се она ревитализује и да остане као трајни подсјетник на вријеме које је иза нас, рекао је Ђорђе Поповић директор РиТЕ Угљевик.

Руска црква, Угљевик

- Ми смо изградили мост овдје преко ријеке Јање и наставићемо да помажемо овај духовни центар, рекао је Василије Перић начелник општине Угљевик.

У наредном периоду ово духовно мјесто требало би постати манастир и својеврсни духовни центар у којем ће јачати духовне и културне везе српског и руског народа.