latinica  ћирилица
13/09/2018 |  17:09 ⇒ 14/09/2018 | 07:43 | Аутор: РТРС

ДОДИК ОДЛИКОВАО ПОЛТАВЧЕНКА: Успјешна сарадња Српске и Санкт Петербурга (ФОТО)

У Бањалуци је данас одржан састанак предсједника Републике Српске Милорада Додика са губернатором Санкт Петербурга Георгијем Полтавченком.

Полтавченку је уручен Орден Републике Српске на ленти за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању привредне сарадње и политичких односа Српске и Русије.

Фото: РТРС

Предсједник Српске је изразио задовољство и част што је губернатор Санкт Петербурга посјетио Бањалуку.

- Ова посјета је доказ велике сарадње. Захваљујући доприносу губернатора Полтавченка, можемо да констатујемо да је наша сарадња данас веома успјешна и биће још успјешнија и садржајнија - рекао је предсједник Српске и додао да је Полтавченко залагањем и преданошћу заслужио орден Републике Српске. 

Додик је истакао могућност проширења сарадње и на изградњу електрана и у области здравства.

Полтавченко је изразио захвалност за додијељени орден, истакавши добру сарадњу и пријатељске односе Санкт Петербурга и Српске.

- Нисам дошао овдје због ордена, већ због наставка добре сарадње и односа са руководством Републике Српске - рекао је он.

Додик-Полтавченко (Фото: РТРС)

Полтавченко је истакао да је јако битно да пријатељски односи Српске и Санкт Петербурга прерастају у добре економске и политичке односе и сарадњу.

Губернатор је за сутра најавио потписивање меморандума о изградњи каскада хидроелектране. Подсјетио је на добру сарадњу у области здравства, посебно у области онкологије, наводећи да се двије дјевојчице из Републике Српске лијече о трошку Фонда здравственог осигурања Санкт Петербурга. Полтавченко је рекао да су стручњаци из Русије спремни да пруже подршку Српској и размијене искуства.

- Идемо у добром правцу када је у питању и сарадња у области науке. Имамо добру динамику набавке меса и млијека из Републике Српске - рекао је Полтавченко.

Он је навео да се ради и на студентксој и омладинској размјени.

Полтавченко (Фото: РТРС)

- Прихватили смо позив у Српску и истовремено позвали ваше младе на Омладински форум у Санкт Петербургу крајем године - додао је.

Он је рекао да је у Санкт Петербургу направљена "три де" мапа Бањалуке, те да сз за то заинтересовани и други градови Српске.

- С оптимизмом сматрам да смо нашли позитиван поглед и остварили конкретне тачке насе сарадње - закључио је Полтавченко.

Састанку у Палати Републике присуствовали су и премијерка Српске Жељка Цвијановић, амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов, шеф Представништва Српске у Москви Душко Перовић и градоначелник Бањалуке Игро Радојичић.

Полтавченко у Бањалуци (Фото: СРНА)

Предсједник Српске и губернатор Санкт Петербурга обратиће се сутра у Бањалуци представницима политичког, привредног и јавног живота Српске. Обраћању ће присуствовати и премијерка Српске.

Састанак Додика и Полтавченка (Фото: РТРС)

Снимак конференције за медије Додика и Полтавченка можете погледати и на нашем Јутјуб каналу: