latinica  ћирилица
16/09/2018 |  16:07 ⇒ 20:34 | Аутор: СРНА

Обиљежен дан оснивања 16. Крајишке моторизоване бригаде

У Машићима, код Градишке, данас је обиљежено 27 година од оснивања 16. Крајишке моторизоване бригаде Војске Републике Српске.

Тим поводом служен је парастос за погинуле борце, а потом су положени вијенци.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић истакао је да је 16. Крајишка моторизована бригада била једна од најелитнијих јединица Војске Републике Српске, са огромном ватреном моћи, брбеним искуством, изузетно успјешним командовањем и пробраним борцима.

"На свим ратиштима су знали само за побједу. Другим јединицама давали су снагу, мотив, сигурност и самопоуздање, што је била гаранција успјеха", рекао је Савчић.

Он је честитао Дан оснивања 16. Крајишке моторизоване бригаде бригаде свим њеним припадницима, одао дужно поштовање свим погинулим борцима бригаде, те захвалио им на доприносу у одбрани слободе српског народа.

Помоћник команданта ове бригаде Недељко Маџар истакао је да је 16. Крајишка бригада била ненадмашна у релизацији својих борбених задатака на више од 20 ратишта.

"Бригада, њени преживјели и погинули борци су исцртали границе Републике Српске. Није лако рећи који су то најтежи периоди рата, прва искуства ратовања у западној Славонији или на другим ратиштима. Нажалост, такви ратни путеви и велики залози за слободу и сопствено огњиште увијек траже жртве", навео је Маџар, који је и предсједник Организационог одбора за обиљежавање Дана ове јединице.

Он је нагласио да је своје животе у темеље Републике Српске уградио је 437 бораца 16. Крајишке моторизоване бригаде, а више од 2.000 бораца је рањено.

Маџар је рекао да се ти људи и њихова жртва не смију заборавити и да је обиљежавање Дана 16. Крајишке моторизоване бригаде спречавање заборава и преношење искустава на младе генерације.

Одликовани борац 16. Крајишке моторизоване бригаде Раде Мајсторовић, који је у рату био и рањен, каже да има и ружних и лијепих успомена на ратни пут бригаде, те да му је драго што има прилику да види своје саборце.

"Како вријеме пролази видим да је 16. Крајишке моторизоване бригаде била јака, јер је окупила поштене, честите и храбре борце", нагласио је Мајсторовић.

Начелник општине Градишка Зоран Аџић истако је да је 16. Крајишка моторизована бригаде кренула на свој ратни пут управо са подручја општине Градишка, из Машића.

"Наша је обавеза да због погинулих бораца чувамо и развијамо Републику Српску, без које неме опстанка српског народа на овим просторима", нагласио је Аџић.

Начелник Одјељења за борачко-ивалидску заштиту општине Градишка Радомир Пјанић рекао је да је веза 16. Крајишке моторизоване бригаде и Градишке нераскидива, напомињући да су у њеном саставу била 1.663 бораца са подручја Градишке.

Припадници 16. Крајишке моторизоване бригаде кренули су 16. септембра 1991. године из Машића на свој ратни пут дуг 1.727 дана. Бригада се борила на укупно 20 ратишта, у западној Славонији, Посавини, на коридору, Грмечу, Озрену, Требави и на Мањачи.

Кроз 16. Крајишку моторизовану бригаду прошло је 12.000 бораца, 437 бораца дало је животе за Републику Српске, а око 2.000 је рањено.

За све учињено у одбрамбено-отаџбинском рату бригада је добила Орден Немањића, највише одликовање за ратне заслуге у Републици Српској.

Вијенце су на спомен-обиљежје у Машићима данас положили представници 16. Крајишке моторизоване бригаде, дедлегација Народне скупштине Републике Српске, на челу са потпредсједником Скупштине Ненадом Стевандићем, те делегација Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Српске.

На спомен-обиљежје вијенце су положили и представници Борачке организације Републике Српске, делегације борачких организација и власти Бањалуке, Градишке и других општина из којих су регрутовани борци ове јединице, министар безбједности БиХ Драган Мектић, предствници Трећег пјешадијског/Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, те бројне друге делегације.