latinica  ћирилица
17/09/2018 |  12:16 ⇒ 16:10 | Аутор: РТРС

Освештани темељи новог храма у Дугом Пољу код Модриче

Епископ зворничко-тузлански Фотије освештао је јуче у Дугом Пољу, код Модриче, темеље, звона и Часни крст цркве посвећене Рођењу Пресвете Богородице. Овом чину присуствовао је велик број мјештана.

Обраћајући се вјерницима након освештања, епископ Фотије позвао је народ да се окупља око цркве а посебно је апеловао да се не дијеле и да живе у слози и јединству.

- Ми смо јединствени око светих храмова и не дијелимо никога по било каквим политичким основама. Црква обједињује све и то треба да чувамо. Нас Срба у Републици Српској нема много и није добро да се дијелимо, да се слабимо, зато црква апелује на једниство, ријечи су епископа зворничко-тузланског.

У Дугопољском засеоку Доњани изградња цркве почела је 2010. године. У овој цркви своје вјерске потребе обављаће око 100 домаћинстава.

Породица Јевтић каже да је част кумовати цркви у свом селу. Недељка Јевтић кумовала је темељима, а њен син Вид звонима.

-То је нешто велико и толико ми је драго због овог чина. Имам неки понос да бих могла да плачем, поносно и емотивно прича Недељка.

Да се млади враћају својој вјери и цркви потврдиле су рођаке Весна Босић и Радмила Зелинац из овог села, које су заједно прикупиле новац и кумовале часном крсту.

Завршетак Цркве Рођења Пресвете Богородице, која је трећи храм на простору Дугог Поља, планиран је за годину дана.

У засеоку Љубиоча постоји стара црква посвећена Вазнесењу Господњем, а однедавно у Кутловцу и црква посвећна Светом Николи.