X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
20/09/2018 |  11:27 ⇒ 18:52 | Извор: РТРС

Све спремно за посјету Лаврова, на снази мјере првог степена безбједности (ВИДЕО)

У току су посљедње припреме за сутрашњу посјету министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова Бањалуци. Припадници МУП-а Српске предузеће мјере првог, највишег степена безбједности на подручју Источног Сарајева и Бањалуке да би ова посјета протекла у најбољем реду.
Све спремно за посјету Лаврова - Фото: РТРС
Све спремно за посјету ЛавроваФото: РТРС

Сутра у вријеме доласка и одласка делегације биће забрањено кретање моторним возилима, те ограничено кретање других учесника у саобраћају, укључујући бициклисте и пјешаке, на траси кретања делегације од Међународног аеродрома Бањалука у Маховљанима до града од 14.00 до 16.00 часова, као и од 18.00 до 19.30 часова. Ова забрана биће на снази и у улицама Гундулићева, Олимпијских побједника и у дијелу Улице краља Петра Првог Карађорђевића за вријеме активности Лаврова.

Обуставе на подручју општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа биће периодичне, од 11.30 до 14.00 часова, саопштено је из МУП-а Републике Српске.

Из МУП-а наводе да ће сутра бити забрањен превоз експлозивних материја, као и саобраћај за теретна возила укупне носивости веће од 7,5 тона на подручју Бањалуке, Лакташа, Источног Новог Сарајева и Источне Илиџе.

"Представнике медија, друге субјекте и грађане обавјештавамо да је на подручју Бањалуке и Источног Сарајева, као и на траси кретања делегације, забрањена употреба дронова", наводи се у саопштењу.

Из Министарства додају да представници медијских кућа који су се акредитовали за праћење свих догађаја који се организују поводом посјете руске делегације, треба да на себи имају јасно истакнуту акредитацију, те да су дужни да поштују наредбе полицијских службеника на терену, као и сви грађани.

"Сутра ће бити забрањен рад неким угоститељским и другим објектима на подручју Бањалуке и Источног Сарајева, као и Лакташа", додаје се у саопштењу.

Полицијски службеници МУП-а Републике Српске ће од данас у 15.00 часова до сутра док за тим постоји потреба, прегледати станове, пословне просторе и друге објекте који се налазе у близини темеља српско-руског храма, па са грађани моле за разумијевање и сарадњу. Грађани ће на локацију темеља српско-руског храма моћи да уђу из Гундулићеве улице, из правца Алеје Светог Саве, као и Олимпијских побједника до 15.00 часова, а након тога искључиво пјешачком зоном из правца насеља Борик.

"С обзиром да ће се вршити прегледи на улазима, грађанима се савјетује да не носе руксаке и торбе, те да обавезно понесу идентификациони документ. Апелујемо да се грађани придржавају упутстава Министарства и других институција које учествују у организовању посјете министра спољних послова Руске Федерације", наводи се у саопштењу. Грађанима се савјетује и да избјегавају отварање прозора, излазак на балконе, кровове зграда и слично дуж трасе кретања делегације, као и на мјестима из протокола за вријеме боравка руске делегације.

Министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач рекао је раније да посјета Лаврова мора да протекне безбједно, те да ће Полиција ангажовати довољан број припадника, снага и ресурса. Ниво обезбјеђења руског шефа дипломатије Лукач је упоредио са посјетама папе Јована Павла Другог и предсједнице Савјета федерације руског парламента Валентине Матвијенко.

Долазак Лаврова у Бањалуку и посјета темељима руско-српског храма за Полицију и друге службе значи обимне безбједносне припреме. Данас ће бити заварени сви шахтови на траси кретања, а грађани могу да очекују повремене обуставе саобраћаја и појачане контроле.

- Обезбјеђивање посјете подразумијева свеобухватне мјере и радње полиције и максимално ангажовање полицијских службеника. Биће обустављен саобраћај на траси кретања штићене личности, која ће читавом дужином бити покривена полицијским службеницима. Кретање штићене личности ће се надзирати из хеликоптера, биће извршен противдиверзиони преглед трасе кретања, мјеста дешавања и догађаја - рекао је Дарко Ћулим, директор Полиције Републике Српске.

РТРС/СРНА