latinica  ћирилица
20/09/2018 |  11:56 ⇒ 19:37 | Аутор: РТРС

Бањалука- Позив грађанима да дочекају Сергеја Лаврова

Предсједник Републике Српске Милорад Додик позвао је грађане Српске да се сутра од 14 часова у што већем броју окупе на мјесту градње Српско-руског храма у Бањалуци, како би заједно дочекали министра иностраних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова.

- Поштовани грађани, позивамо вас да заједно дочекамо и поздравимо великог и искреног пријатеља Републике Српске и српског народа Сергеја Лаврова - поручио је предсједник Српске.

ДОДИК: РУСИЈА ПРИВРЖЕНА МЕЂУНАРОДНОМ ПРАВУ И НАШ ЈЕ ПРИЈАТЕЉ

Додик је истакао да долазак министра Сергеја Лаврова у Бањалуку демистификује пријатељство Српске и Русије, поручивши да је за Српску долазак Лаврова - долазак пријатеља.

- За нас је Русија веома важан пријатељ, а посјета Лаврова велика ствар, јер увијек је важно да наши пријатељи долазе и да се види како то пријатељство изгледа - поручио је Додик свима који говоре о наводном малигном руском утицају на овом простору.

Он је истакао да је Лавров човјек који од почетка разумије детаље укупних односа у региону, јер је био амбасадор Руске Федерације у Савјету безбједности УН у вријеме распада бивше Југославије.

- Он савршено добро зна све нијансе и детаље Дејтонског споразума и зато није ни чудо што Русија остаје на међународном споразуму, а Запад је окривљује зато што остаје привржена међународном праву, док они покушавају да нам наметну причу о неким далеким, лијепим животима које нико не види - рекао је Додик.

Најавио је да ће у Бањалуку сутра доћи и министар спољних послова Србије Ивице Дачић, наглашавајући да је Русија за Републику Српску веома важан пријатељ, а да Србију доживљава као матичну земљу.

- Живимо за то да једног дана, у деценијама које долазе, будемо саставни дио те наше матице и не знам зашто то некога нервира. Има још много мјеста у свијету гдје људи желе нешто друго од онога гдје су гурнути, као што смо ми гурнути у БиХ - навео је Додик.

Он је поново поставио питање "како може БиХ, ако није могла Југославија", те оцијенио да Српска у протеклих 25 година није имала ништа од БиХ, само оспоравања.

- Ми немамо проблема са јасним ставом, није спорно да ми чувамо мир и Ддјтонску БиХ, али Дејтон је урушен управо дјеловањем бивше америчке администарције. Отели су нам војску и финансије, наметнули нам Сипу, тужилаштво и суд, ништа то нема у Дејтонском споразуму - подсјетио је Додик.

Предсједник Српске је указао да то није била воља Републике Српске.

- То је био манипулативни, наводни компромис, који су они глумили да има у БиХ и обезбјеђивали га насиљем над претходним гарнитурама власти - навео је Додик.

Он је поручио да неће тако остати стално.

- И ово што раде у Бањалуци није инспирација и мотивација само оних људи које сте видјели /на протестима/, него директно америчке амбасадорке која долази да прави нереде у Бањалуци, као што је јуче урадила - закључио је Додик.

ЦВИЈАНОВИЋ: У СРПСКОЈ ПОЧАСТВОВАНИ ПОСЈЕТОМ ЛАВРОВА

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић сматра да је сутрашња посјета Бањалуци министра иностраних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова велика ствар за Српску, која са Русијом има сјајну економску и политичку сарадњу.

- Влада Републике Српске, институције и грађани почаствовани су и задовољни том посјетом, с обзиром да наш велики, доказани пријатељ долази у Бањалуку, која тиме доказује способност да прими велике државнике и функционере из великих држава и да их угости на адекватан начин - рекла је Цвијановићева новинарима у Вишеграду.

Према њеним ријечима, то значи потврду доброг разумијевања Републике Српске и Русије.

- Наше разумијевање и сарадња са Русијом никада није било ничим условљено за разлику од многих других који су много пута условљавали или помоћ или било шта друго. Ми никада нисмо чули било какав услов - додала је она.

Цвијановићева је нагласила да је Република Српска захвална Русији за одређене економске пројекте који су реализовани.

"- осебно смо захвални на политичком разумијевању и тиме што Русија у УН увијек нађе начина да покаже шта су ставови Републике Српске сваки пут када високи представник у БиХ тамо износи своје виђење које је увијек или парцијално или обојено или тенденциозно - рекла је Цвијановићева.