latinica  ћирилица
20/09/2018 |  16:06 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Долазак Лаврова у Бањалуку обезбјеђиваће 1.000 полицајаца

У току су посљедње припреме за сутрашњу посјету министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова. Припадници МУП-а Српске предузеће мјере првог, степена безбједности на подручју Источног Сарајева и Бањалуке. Према протоколу, Лавров ће посјетити Бањалуку, Источно Сарајеви и Сарајево, те разговарати са званичницима Републике Српске и представницима институција БиХ.

Питања која се тичу односа у регији и економија биће окосница свих разговора са руским министром дипломатије. Предсједник Републике Српске каже да сутра дочекује пријатеља.

"Лавров је човјек који од почетка разумије детаље укупних односа овдје. Он је био амбасадор Руске федерације у Савјету безбједности у вријеме када се десио распад Југославије и он савршено добро зна све нијансе и детаље Дејтонског споразума. Зато није ни чудо што Русија остаје на међународном споразуму и зато је запад окривљује јер она остаје привржена међунадродном праву”, рекао је предсједник Додик.

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак изјавио је да је долазак Сергеја Лаврова посебно важан за Републику Српску која са Русијом има емотивне везе.

"Кључне теме у нашим разговорима сутра биће билатерални односи са нагласком на економске теме и наша мултилатерална сарадња. Посебно важно за мене биће разговори о политичкој ситуацији у БиХ у контексту снажне подршке коју Русија даје Дејтонском споразуму", истакао је Црнадак.

Долазак високе делегације подразимијева и висок степен обезбјеђења. Обезбјеђиваће је око 1.000 полицајаца, колона у којој ће бити Лавров ће бити надзирана из ваздуха, a у току дана заварени су шахтови на траси кретања. 

Након састанака у Сарајеву, планиран је ручак у Источном Сарајеву. У вријеме доласка и одласка руске делегације, од 12 до 15 часова, биће повремено забрањен саобраћај за сва моторна возила, и то: на дијелу магистралног пута од раскрснице Кула до раскрснице улице Равногорска и улице Курта Шока, затим дионица регионалног пута од раскрснице Враца до раскрснице Кула, као и дио улица Стефена Немање и Цара Лазара.

Обуставе саобраћаја могу да очекују и Бањалучани. Биће забрањен саобраћај од аеродрома у Маховљанима до града у периодима од 14 до 16 часова, као и од 18 часова до 19.30. Током посјете Сергеја Лаврова темељима Храма Српско руског пријатељства, саобраћај ће бити блокиран и у улицама Гундулићева, Олимпијских побједника и у дијелу Улице Краља Петра I Карађорђевића.

Грађани коју буду жељели, до темеља храма моћи ће само из два правца - из Гундулићеве улице, из правца Алеје Светог Саве као и Олимпијских побједника до 15 часова. Након тога, до темеља ће се моћи само пјешачком зоном из правца насеља Борик. Припрема се обезбјеђење првог степена, које се тек трећи пут примјењује у Републици Српској.

"Обезбјеђење ове врсте је кориштено 2003. године, када је папа долазио у посјету Бањалуци и прије пар мјесеци када је госпођа Валентина Матвијенко долазила у посјету Сарајеву и Бањалуци", нагласио је директор Полиције Репубчлике Српске Дарко Ћулум.

У обезбјеђењу ће учествовати и ватрогасци, а Служба хитне помоћи треба да ангажује довољан број санитетских возила и обезбиједи залихе крви крвне групе коју има штићена личност.

“Наше мобилне екипе дочекаће господина Лаврова на аеродрому Маховљани и прати ће га све вријеме у ескорту полиције, затим при повратку на аеродром. Дакле, долазак и одлазак ће бити потпуно покривени", нагласила је Нада Бањац, начелница Службе хитне помоћи, ДЗ Бања Лука.

Сарађује се са полицијским агенцијама у земљи и региону, па и онима из Русије. Грађане који ће своје планове морати да прилагоде овом догађају из Полиције моле за стрпљење, јер осим измијењеног режима саобраћаја, могућих претреса улаза у зграде и станара у насељу Алеја центар, из МУП-а моле грађане да избјегавају излазак на балконе, прозоре и кровове зграда на траси кретања руске делегације.