latinica  ћирилица
26/09/2018 |  19:47 ⇒ 27/09/2018 | 08:01 | Аутор: vecernjenovosti

Новости: Морин Кормак "кроји" гласове у Српској

Одлазећа америчка амбасадорка у Сарајеву Морин Кормак и њени сарадници отворено се мијешају у изборни процес у Републици Српској, како би се ослабиле позиције Милорада Додика којег САД перципирају као промотера "малигног руског утицаја" у нашем региону и кључну брану за приступање БиХ НАТО - сазнају Новости.
Морин Кормак (Фото: Velibor Tripić) -
Морин Кормак (Фото: Velibor Tripić)

На директно укључивање амбасада у кампању указао је предсједник Србије Александар Вучић који је рекао да ће "послије избора изнијети фрапантне доказе о најбруталнијем мијешању појединих западних сила".

"Мијешање иде до тих мјера да амбасадори зову људе са листа појединих странака и пријете им да не смију да промијене страну или ће у противном одговарати за злочине и које су починили и које нису починили. А послије још и нађу Србе који ће Србију да оптужују за мијешање", истакао је Вучић.

Прва на списку оних који уплићу прсте гдје им мјесто није, и према Додику, је Кормакова.

"Америчка и британска амбасада, као и још неки представници међународне заједнице, својски се труде да на власти одрже Младена Иванића, Мирка Шаровића, Драгана Мектића и остале чланове тзв. Савеза за побједу - истакао је Додик који је годинама у клинчу са Кормаковом".

Предсједник Српске ју је оптужио да стоји иза нереда против Владе у Бањалуци, да је поставила судије које су ослободиле Насера Орића, да је "промашени лик и да је овдје сједела само да би јој се повећала основица на плату кад се врати у Америку". Иначе, Додик се не рукује са Американком на протоколарним догађајима.

Он је кандидат коалиције СНСД-ДНС-СП за српског члана Предсједништва БиХ, а јуче је подсјетио да је Младен Иванић, садашњи представник Срба у Предсједништву, раније изјавио да се Србија мијеша у изборе у БиХ.

"Он је то рекао само зато да предсједник Вучић не би дошао у Републику Српску да отвори Болницу у Касиндолу. Тиме је нанио озбиљан ударац Србији", каже Додик.

Први човјек СДС и кандидат за предсједника Српске Вукота Говедарица поручује да нема информације о утицају страних представништава на изборну трку у Српској и о сарадњи представника опозиције са страним амбасадама.

"Председник Вучић и сви који долазе у име Србије у Српску увијек су добродошли. Чак и када је то у вријеме избора. Љубав народа са ове стране Дрине и из Србије је тако велика да се једни другима радујемо и врата добродошлице су увијек отворена", рекао је Говедарица.

Народи БиХ бираће своје представнике 7. октобра. Избори су расписани за Предсједништво БиХ, скупштине, предсједника и потпредсједника Српске.

Премијерка Српске Жељка Цвијановић истакла је да је Вучић својом изјавом о умијешаности западних сила у изборе, изрекао оно на шта власти у Српсјкој одавно упозоравају и да је сигурна да ће након гласања бити изнијети сви докази о томе. Она је напоменула да српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић никада није нашао за сходно да каже да се управо странци мијешају у изборе у БиХ, али да је упозорио да Србија не треба да се мијеша у изборни процес.

"Вучић се не мијеша у изборе, већ са институцијама Србије настоји да помогне управо локалним заједницама широм Српске. Чињеница је да су они уложили 21 милион евра у претходном периоду управо да би подржали пројекте који су важни у нашим општинама", каже Цвијановићева.

Српска се мора очувати по сваку цијену, јер су у њене темеље уграђени животи 30.000 најбољих синова и кћери српског народа. Обавеза је политичара и патриотских снага да се одупру свим облицима угрожавања Српске и њених институција.

Ту поруку упутио је Ратко Младић, некадашњи командант Главног штаба Војске Републике Српске, који је приступио Организацији старјешина ВРС. Управо је предсједник те организације Милован Милутиновић на конференцији за новинаре у Бањалуцу прочитао Младићев допис, у којем он позива и да се води брига о борачким категоријама, породицама погинулих и несталих, као и о старјешинама који су стварали и одбранили Српску.

Милутиновић је навео да је Младић прихватио да у наредном периоду буде биран за почасног предсједника те организације.

"Младић је поручио: "Нека живи Српска" и додао да то не ради због себе, већ због подршке Организацији старјешина ВРС и бриге за породице погинулих и ратне војне инвалиде", истакао је Милутиновић.

Према Милутиновићевим ријечима, недопустиво је мијешање страног фактора у политичка и изборна дешавања у Српској и БиХ. Он је додао и да је срамотно што неки појединци неаргументовано оптужују министра унутрашњих послова Српске Драгана Лукача за наводна масовна клања током протеклог рата.

"Осуђујемо и најаве "5. октобра" у Бањалуци и насилног преузимања правде у руке. Позивамо све грађане да изађу на изборе и глас дају патриотама који су дали велики допринос развоју и одбрани Српске", рекао је Милутиновић.

Извор: Вечерње новости