latinica  ћирилица
27/09/2018 |  11:16 ⇒ 28/09/2018 | 08:16 | Аутор: РТРС

Додик: Укинути мијешање странаца, на првом мјесту интереси Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик на данашњој конференицији за новинаре захвалио је предсједнику Србије Александру Вучићу, који је потенцирао питање уплитања странаца у политику БиХ и додао да је владајућа коалиција упозоравала на тај проблем, али да јавност није била заинтересована за те податке.

Он је истакао да су странци уложили око 40 милиона марака у рад невладиних организација и појединих медија у БиХ и да је британска влада подржавала Младена Иванића и да то још увијек ради.

Додик је истакао да је у БиХ дошло 40 Британаца, од којих је пет у Бањалуци гдје се сваки дан баве питањима дестабилизације, као што се и стара америчка администрација бави питањима избора.

Додик је истакао да ће он као члан Предсједништва БиХ, инсистирати да се укине мијешање странаца у политику у БиХ и функција високог представника, да се поштује Устав БиХ и да ће му на првом мјесту бити интереси Републике Српске.

Предсједник Српске је истакао да се покушава обезбиједити подршка одређеним лицима, те да је евидентна британска подршка српском члану Предсједништва БиХ Младену Иванићу.

"Као члан Предсједништва БиХ ћу инсистирати на укидању страног мијешања, што Иванић није способан и неће, да се дијалог између странаца и институција власти на простору БиХ одвија у оквиру стандарда који су за све нормалне земље потребни, избацити их из било каквог уплива и могућности да се баве макро или микро питањима на нивоу БиХ", рекао је Додик.

Он је навео да се из страних амбасада позивају људи који су на листама и са којима се наводно разговара демократски, а у суштини сугерише начин понашања.

"Имамо тачне податке када се разговарало и шта је речено", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.