latinica  ћирилица
27/09/2018 |  16:29 ⇒ 18:19 | Аутор: СРНА

Шеранић: ИРЦЕ битан за припрему регистра научне инфраструктуре

Министар науке и технологије Републике Српске Ален Шеранић изјавио је данас у Источном Сарајеву да је Истраживачко-развојни центар електроенергетике веома важан са аспекта припреме регистра научне инфраструктуре у Српској.

- Регистар ће омогућити да сагледамо капацитете и видимо како можемо да унаприједимо опрему, као и да покушамо максимално искористити опрему коју се у овом тренутку користи у научноистраживачке сврхе у Српској - рекао је Шеранић након састанка са Александром Тодоровићем, директором ИРЦЕ-а који послује у оквиру Електропривреде Републике Српске.

Шеранић је рекао да је на састанку, којем су присуствовали и декани Машинског и Електротехничког факултета у Источном Сарајеву, саговорнике информисао о актуелним конкурсима Министарства науке и технологије намијењеним унапређењу могућности и сарадње науке, научно-истраживачке заједнице и привреде.

Тодоровић је рекао да је током састанка са Шеранићем било ријечи о сарадњи са Електротехничким и Машинским факултетом из Источног Сарајева у оквиру које би у одређеним пројектима и пословима учествовали апсолвенти, магистранти и докторанди са тих образовних институција.

- Разговарали смо и о проширењу сарадње са Министарством науке и технологије и заједничком наступу Електротехничког факултета Источно Сарајево и ЕРЦЕ према одређеним пројектима које кандидује Министарство - истакао је Тодоровић.

Он је нагласио да ће будући развој ИРЦЕ-а ући у два правца, а то подразумијева набавку нове мјерне опреме за коју ће тражити субвенцију од Министарства науке и технологије.

Други правац је, додао је он, израда пројекта громобранске хватаљке за громобранске инсталације заједно са Електротехничким факултетом гдје би теоретску анализу радио факултет, а експериманталну анализу Истраживачко-развојни центар.

Декан Електротехничког факултета у Источном Сарајеву Зоран Љубоја рекао је да ИРЦЕ представља научноистраживачку базу за студенте овог факултета.

У Истраживачко-развојном центру електроенергетике тренутно ради 20 радника, углавном инжењера електротехнике и хемије.