latinica  ћирилица
01/10/2018 |  12:12 ⇒ 18:05 | Аутор: РТРС

Обиљежено 27 година од агресије хрватских снага на подручје Требиња

У Требињу је обиљежен 1. октобар, дан када су 1991. године удружене хрватске паравојне формације напале територију Требиња и тадашње БиХ. Тада је погинуло 19 бораца, који су били у дубини територије овог града.

Миодраг Вишњић, на данашњи дан прије 27 година, први је рањеник, који је преживио напад хрватских јединица.

Каже да никада не може заборавити тај дан, и да је имао срећу да преживи и свједочи о 1. октобру и агресији Хрватске на БиХ.

"У уторак ујутро су нас напале удружене злочиначке снаге на територији Иванице. Нас шест је погођено, пет бораца је погинуло, ја сам остао жив. Деветнаест погинулих био је само почетак страдања у одбрани територије. Осим 1. октобра, Градска борачка организација обиљежава још 21 значајан датум из одбрамбено - отаџбинског рата", каже Вишњић.

"Требиње је бранило своју територију, иако смо били потиснути дубоко од бивших граница БиХ, тако и момци који су настрадали, погинули су на територији Града Требиња од непријатељске хрватске војске", рекао је Перо Мишељић, предсједник Борачке организације Требиње.

Град Требиње је, у сарадњи са републичким институцијама, реализовао је више програма помоћи породицама погинулих и умрлих бораца. Посљедњи је помоћ при реконструкцији стамбених објеката.

"То је само један у низу пројеката које проводи Град Требиње у протекле двије године, у вези са збрињавањем породица погинулих и умрлих", истакао је Драгослав Бањак, предсједник Скупштине Града Требиња.

Представници Борачке организације и удружења која баштине тековине одбрамбено - отаџбинског рата, градских институција и удружења, положили су цвијеће и запалили свијеће у Спомен соби и на споменику браниоцима Требиња.