latinica  ћирилица
01/10/2018 |  16:42 ⇒ 02/10/2018 | 07:37 | Аутор: РТРС

Делегација Нижњеновгородске области у Бањалуци - унаприједити привредну сарадњу

Делегација руске Нижњеновгородске области, предвођена замјеником губернатора Евгенијом Љуљином, боравила је у Бањалуци. С предсједником Републике Српске, Милорадом Додиком и делегацијом Владе Српске разговарали су о могућнустима за унапређење привредне, културне и духовне сарадње. Подржана је идеја о отварању Представништва Републике Српске у Нижњеновгороду.

Предсједник Додик, током састанка с руском делегацијом, истакао је да је сарадња с Нижњеновгородском области веома добра, али да има много простора за њено будуће унапређење. То је предвиђено и споразумом који су Влада Српске и једна од најбогатијих руских области потписале у мају ове године, а ускоро би требало да почну активности на још бољем повезивању.

"Изражен је интерес да буде отворена и канцеларија Нижњег Новгорода у Бањалуци да бисмо интензивирали сарадњу, као и за формирање заједничких предузећа и размјену пословних активности, чиме би био повећан обим спољнотрговинске размјене", рекао је министар Ђокић новинарима, након састанка делегација Владе Српске и Нижњеновгородске области.

Он је изразио задовољство што је у посјети Републици Српској делегација Нижњеновгородске области и подсјетио да је у мају потписан споразум о сарадњи ове области и Републике Српске.

"Недавно је овдје боравила делегација ове руске области која је заинтересована за производњу медицинске опреме. Нижњеновгородска област је једна од најразвијенијих у Русији и сигурно је да је за нас сарадња са њом од огромног значаја", додао је Ђокић.

Замјеник губренатора Нижњеновгородске области Евгениј Љуљин поручио је да су Срби и Руси братски народи, нагласивши да је Русија заинтересована за све видове сарадње са Републиком Српском.

"Томе у прилог иду и редовни сусрети предсједника Русије и Републике Српске Владимира Путина и Милорада Додика, али и посјета Бањалуци министра иностраних послова Русије Сергеја Лаврова", рекао је Љуљин.

Нижњи Новгород један је од најбогатијих руских градова, којег често зову и “џеп Русије“, због изузетно развијене индустрије и великог учешћа у пуњењу буџета те земље. То пружа велике могућности за привредну сарадњу и повећање спољнотрговинске размјене с Русијом, која је веома важан партенер Републици Српској.

Драгица Ристић, директорка Привредне коморе Републике Српске рекла је да је у првом полугодишту ове године укупан обим спољнотрговинске размјене Српске са Русијом износио 349 милиона КМ или 8,1 одсто од укупне размјене са иностранством.

"То Русију високо сврстава међу наше спољнотрговинске партнере из које највише увозимо нафту и нафтна уља за потребе рафинерија у Српској", додала је Ристићева.

Српска из Русије углавном увози нафту и нафтне деривате, а извози воће и поврће, али план је да се сарадња прошири и на друге области. Тако већ постоји интересовање из Нижњеновгородске области за производњу медицинске опреме у Српској, сарадњу с бањалучким Космосом, али и много већу трговинску размјену.

Руска делегација посјетила је и темеље будућег руско-српског храма и културног центра, изразивши велико задовољство због градње таквог објекта у Српској, који ће допринијети још бољим везама два братска народа.