latinica  ћирилица
03/10/2018 |  16:16 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Да ли СДС дјелује заједно са Комшићем, Бајровићем и Суљагићем?

СДС је отказала предизборни митинг у Бањалуци, заказан за петак вече. Да ли је сада и потпуно јасно да до детаља дјелује заједно са тзв. Трећим блоком, који предводе Жељко Комшић, Реуф Бајровић и Емир Суљагић, који су исто то урадили у Сарајеву и дали исто објашњење као и они?

Предсједник Српске Милорад Додик сигуран је да опозиција не може ни да направи велики скуп, као што га, како каже, нигдје нису ни направили, јер немају капацитета за то.

Поносан је на то што активисти његове странке нису направили ниједан инцидент током кампање. За то вријеме, из бројних градова Федерације најављују долазак у Бањалуку у петак, незванично, праве се спискови и нуди новац.

Прије само неколико дана сарајевска коалиција, позната и под називом Трећи блок, одустала је од митинга у петак, којим су планирали да заврше предизборну кампању.

Разлог је сљедећи: "Сматрамо да није примјерено да у исто вријеме када је планирано окупљање великог броја грађана који траже истину у вези са неразјашњењем трагичне смрти једног младог суграђанина држати политичке говоре на бини или јавно емитовати промотивне спотове".

Са потпуно истом реченицом, Вукота Говедарица, најавио је одустајање од митинга у Бањалуци.

Да ли ово значи да неко, из истог центра, командује истим процесом?!

Много тога је изашло на површину. Једнима је Трг и дефинитивно био и остао све оно што чини предизборну кампању. Други су се отворено ставили на располагање овима првима, а трећи само слушају наређења из Сарајева.

У расправама на интернету помињу се термини попут оних о тзв. нашој и новој држави након 7. октобра. Користи се исти вокабулар, а незванично, опозиција је посвађана о ставовима у вези са Тргом. Тамо се најављују доласци великог броја аутобуса из Федерације.

Не смије се заборавити да су већ поменути Бајровић и Суљагић оснивачи и носиоци активности некадашње организације 1. март, којој је једини циљ био гашење Републике Српске, али и да је Бајровићева супруга Ивана Цветковић, шеф НЕД-а за југоисточну Европу, организације која дијели новац за подобне НВО и медије.

Дошли смо и до термина нова држава. Коју то нову државу прижељкују неки након седмог октобра? Да ли је то држава без Републике Српске? На интернету иде подршка из Федерације, и то стравична:

"Стижемо предвођени командантом Насером Орићем" и "Са њим и Мектићем правимо нову Босну по мјери Босанаца".

Или потпуно отворених група, који једва чекају петак и долазак у Бањалуку...

Против кога, за кога? За нову државу можда и без Републике Српске. Или за онога ко има предизборни слоган да се власт руши, а не осваја на изборима?

Све је то дио онога што заговара тзв. Трећи блок, који је тако мали, али има тако велику подршку медија и невладиног сектора. Случајно? Не би се рекло, јер Комшић, којег гурају, а и раније су гурали Бајровић и Суљагић, жели грађанску државу.

А у грађанској држави не постоје механизми заштите конститутивних народа. Зато и јесте поново кандидат за хрватског члана Предсједништва. Заборавили су многи да је због принципа "један човјек, један глас" почео рат, али и да прочитају Исламску декларацију Алије Изетбеговића.

Зато се оправдано питамо да ли је можда то та нова држава?