latinica  ћирилица
04/10/2018 |  08:56 ⇒ 11:31 | Аутор: srpskainfo.com

За лијечење дјеце у иностранству прикупљено више од 4,1 милион КМ

На рачунима Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству има око 4,1 милион КМ и око 92.000 евра.
Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољеле дјеце -
Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољеле дјеце

Овај износ је био на рачунима Фонда 2. октобра. Осим наведеног, на рачунима се налази још око 28.500 швајцарских франака, 272 руске рубље и око четири британске фунте.

Фонд солидарности основан је крајем прошле године. Циљ је да се прикупља додатана новац како би се омогућила дијагностика и лијечење дјеце у иностранству, када то није могуће у здравственим установама у Републици Српској нити у другим здравственим установама са којима Фонд здравственог осигурања Републике Српске има потписан уговор.

Новац за Фонд солидарности прикупља се из више извора и то буџета Републике Српске у износу од 0,025 одсто остварених пореских и непореских прихода у претходној фискалној години, умањених за износ доприноса за социјално осигурање, посебног доприноса за солидарност на терет буџетских корисника, јавних предузећа, установа, органа управе, управних организација у износу од пет одсто цијене купљеног службеног путничког возила, осим возила МУП-а и здравствених установа.

Затим, прикупља се од посебног доприноса за солидарност у износу од 0,25 одсто плате запосленог у Републици Српској, буџета општина и градова у износу од 0,025 одсто остварених пореских и непореских прихода у претходној фискалној години.
Такође, привредна друштва, предузетници, појединци, међународне организације и други заинтересовани могу и да донирају новац овом фонду за лијечење дјеце.