latinica  ћирилица
04/10/2018 |  18:41 ⇒ 05/10/2018 | 10:14 | Аутор: РТРС

Због пријетњи групе Правда за Давида отказан Међународни дјечији фудбалски турнир

Међународни дјечји фудбалски турнир, који је требало да буде одржан на Тргу Крајине у Бањалуци данас, сутра и прекостура, одгођен је због непријатности и пријетњи организаторима и учесницима такмичења, саопштила је Лидија Љубичић, организаторка турнира. Љубичићева каже да је овај термин заказан још у новембру прошле године, да је турнир требало да буде организован у оквиру Недјеље дјетета и да је то једини мотив одржавања турнира.

Организатори турнира поручили су да су током припреме терена на којем је трабло да буде одржан турнир, радници доживјели разне непријатности од стране људи који се окупљају на Тргу Крајине, те да су чак упућене и пријетње учесницима турнира.

"Оно што нам се јуче десило, никада у својој спортској каријери нисам доживјела. Нисмо имали намјеру изазвати никакве инциденте, никакве проблеме. Пријетили су нам да ће дјецу која дођу тући... Не могу да вјерујем да се то дешава", рекла је организаторка Међународног дјечјег фудбалског турнира Лидија Љубичић.

Осим упућених пријетњи, Љубичићева каже да је и терен ишаран, те на други начин оштећена опрема која је монтирана за потребе турнира. Због свега, а највише због безбједности дјеце која су требала да учествују, турнир је одгођен.

"Нама је безбједност дјеце најбитинија. Били смо спремни и помјерити сатницу одржавања турнира. Свечано отварање је требало да буде данас у 11 и сутра смо требали да одржимо такмичење до 16.20 часова. То је скоро два сата прије најављених протеста, али стварно нисмо хтјели улазити ни у какав конфликт, правити тензије у нашем граду којих је, ионако, довољно", истиче Љубичићева.

Организатори тврде да су пријетње и друге доживљене непријатности пријавили полицији, а из МУП-а су нам кратко одговорили да је Полицијска управа Бањалука упозната с пријавом и да ће предузети одговарајуће мјере у циљу утврђивања чињеничног стања.

Највећи губитници су фудбалери, узраста од 8 до 12 година, који су фудбалске вјештине требали да одмјере с вршњацима из цијелог региона, поручују организатори. Сличног става је и промотер турнира, бивши голман Партизана и прослављени репрезентативац Југославије, Ивица Краљ.

"Остаје велика жал, пуно је дјеце очекивало да почне тај турнир, прије свега да се друже, да праве добре резултате, али, ситауција је таква да се то све одложило. И сами организатори уложили су пуно енергије, труда и новца да дође до тог турнира. Надам се да ћемо се дружити у неком наредном периоду и неким бољим временима", каже Ивица Краљ.

Из МУП-а Српске апеловали су на све организаторе да откажу скупове, који су најављени за сутра у Бањалуци. У МУП-у наводе да ће полицијски службеници, поводом сутрашњег скупа групе Правда за Давида, али и других скупова, предузети све да спријече било какво угрожавање и нарушавање безбједности грађана. Додају да располажу информацијама да се организује долазак одређених група лица у Бањалуку с циљем изазивања инцидената који би подразумијевали нарушавање јавног реда и мира, међусобне физичке сукобе и сукобе с полицијом.

Из МУП-а поручују да ће бити повећано присуство полицијских службеника на улицама, који ће појачано контролисати лица и возила. Присуство сутрашњем скупу најавио је и командант 4. батаљона Бугојанске бригаде тзв. Армије БиХ Самир Садиковић, заједно са још једним лицем који на мајици носи лик ратног команданта тзв. Армије БиХ Атифа Дудаковића, а очекује се и присуство чланова опозиционих странака, које су отказале завршни предизборни митниг и најавиле подршку групи Правда за Давида.