latinica  ћирилица
05/10/2018 |  12:19 ⇒ 12:53 | Аутор: СРНА

У суботу почињу Шантићеве вечери поезије

Манифестација "Шантићеве вечери поезије" у Мостару почеће сутра, 6. октобра, и трајаће до 28. октобра, када ће бити додијељена Шантићева награда.

Овогодишња манифестација, која ће бити одржана 99. пут, доноси богат програм, рекао је предсједник мостарског Српског просвјетног и културног друштва Просвјета, Радивоје Круљ.

Манифестација ће почети поменом пјеснику на православном гробљу Бјелушине, након чега ће бити свечано отворена у Парку Алексе Шантића, а тај дан у Народном позоришту Мостар биће одржана представа "Пјесници пјевају".

- На програму ћемо 8. октобра имати вече пјесника који су ушли у ужи избор за књижевну награду "Алекса Шантић", затим 11. октобра биће одржано вече севдаха, староградских и Шантићевих компонованих пјесама уз поезију Мике Антића и Душка Трифуновића. За 13. октобар заказана је промоција књиге "Окупљање породица Билић, Докић, Јелачић, Пешко и Шаин у Мостару, маја 2016. године" и додјелу Просвјетине стипендије "Владимир Ћоровић" - најавио је Круљ.

Он је додао да ће 17. октобра бити одржана монодрама "Има нека тајна веза" Милана Димића, затим 19. октобра ликовна изложба академског сликара Здравка Круља, док је за 20. октобар заказано Шантићево вече у Невесињу.

Круљ је најавио и да ће 23. октобра бити одржана представа "Остајте" Независног универзитета Бањалука, затим 26. октобра изложба документарне грађе Шантићеве вечери поезије и књижевна награда "Алекса Шантић", а 27. октобра концерт Мјешовитог хора Слога из Сарајева.

Потпредсједница СПКД Просвјете у Мостару Сања Бјелица Шаговновић рекла је да су Шантићеве вечери постале манифестација цијелог града, јер су се у организацију укључили Градска управа, културне установе, културна друштва и истакнути интелектуалци.

- То показује да успијевамо у намјери да Шантићу у овом граду вратимо мјесто које заслужује. Наша Просвјета овом манифестацијом не само да чува и његује српску културу, него постиче мултикултуралност и суживот које је и Шантић његовао - нагласила је Шаговновићева.

Чланица организационог одбора Нада Далипагић указала је да су Шантићеве вечери поезије један од културних идентитета Мостара који и данас уједињује све људе својим универзалним порукама мира, љубави и толеранције.

Шантићеве вечери поезије организују СПКД Просвјета и Српско пјевачко и културно-умјетничко друштво Гусле.