latinica  ћирилица
05/10/2018 |  12:35 ⇒ 17:33 | Аутор: РТРС

МУП СРПСКЕ - Суздржати се од понашања којима би се угрозила безбједност грађана Републике Српске

МУП Републике Српске позвао је још једном грађане Бањалуке и све оне који ће данас доћи у највећи град Српске да се суздрже од понашања којима би се угрозила безбједност грађана Републике Српске и њихова имовина. Из МУП-а истичу да ће сви преступници бити идентификовани и санкционисани у складу са законом.
МУП Републике Српске - Фото: РТРС
МУП Републике СрпскеФото: РТРС

У Бањалуци на Тргу Крајине за 18.00 часова заказан је скуп Правда за Давида. Своју централну трибину СзП прије неколико дана је отказао, а убрзо су опозиционе странке позвале своје чланство да подрже окупљање на Тргу Крајине.

Медији у Србији и Босни и Херцеговини у протеклих неколико дана пишу о покушају рушења Републике Српске у који су укључене водеће западне обавјештајне службе и њихове амбасаде у Сарајеву.

"У анализи специјалних и информационих операција западних обавјештајних служби према Републици Српској, обухваћени су између осталог и "оперативци Обавјештајно-безбједносне агенције у Сарајеву, ветерани такозване Армије БиХ на терену, хорде навијача из Федерације БиХ, одређени медији у Републици Српској и ФБиХ, региону, као и одређене невладине организације, опозиционе политичке партије у Републици Српској, са бочном подршком партија из ФБиХ са којим чине власт на заједничком нивоу, дијелове друштва погодних за манипулацију".

ПРИМИЈЕЋЕНЕ ДВИЈЕ ГРУПЕ ЛИЦА ОД РАНИЈЕ ПОЗНАТИХ ПОЛИЦИЈИ

На подручју Бањалуке примијећене су двије групе лица из Федерације БиХ која су од раније позната безбједносним агенцијама у БиХ као особе склоне криминалним радњама, сазнаје Срна.

Срна сазнаје да су ова лица дошла у Бањалуку да присуствују скупу групе "Правда за Давида", најављеном за вечерас, а са намјером да изазову инциденте.

Према сазнањима Срне, полиција покушава да их лоцира на подручју града.

ПОЛИТИКА НА ТРГУ

Политика са Трга чини се не јењава, већ се напротив само више шири.

Међу првима се огласио кандидат СДС-а за посланика у Народној скупштини Републике Српске Бранко Блануша, који се неколико пута већ обраћао на Тргу Крајине суграђанима, позивајући их на подршку групи Правда за Давида.

Народни демократски покрет јуче је, како Срна сазнаје организовао чланство за присуство групи Правда за Давида.

Наиме, Градски одбор НДП-а Бањалука послао је интерно обавјештење својим активистима да организују долазак што већег броја присталица на скуп ове групе.

"Завршни скуп на Кастелу који је планиран заједно са Савезом за побједу 5. октобра је отказан. У 18 часова 5. октобра подржаћемо скуп Правда за Давида. Битно је да се организујемо у што већем броју. Напомена - без икаквих страначких обиљежја, наведено је у допису упућеном активистима из Секретаријата Градског одбора НДП-а, који је у посједу Срне.

Лидери СзП-а саопштили су такође да су одлучили да откажу централни предизборни скуп који је био заказан за данас на бањалучкој тврђави Кастел, како кажу због солидарности према породици настрадалог Давида Драгичевића.

ОРГАНИЗОВАНИ ДОЛАСЦИ ИЗ ФБиХ

Министарство унутрашњих послова Републике Српске располаже информацијама да се организује долазак одређених група лица у Бањалуку с циљем да изазову инциденте, који би подразумијевали нарушавање јавног реда и мира, међусобне физичке сукобе и сукобе с полицијом.

"С обзиром на наведено, биће повећано присуство полицијских службеника на улицама, који ће вршити појачане контроле лица и возила", наводе у МУП-у.

Чланови Градског одбора Наша странка из Зенице како наводе, на захтјев Давора Драгичевића дали су подршку групи Правда за Давида, позивајући суграђане на својој фејсбук страници на подршку данашњем скупу.

Слично је урадио и командант 4. батаљона Бугојанске бригаде тзв. Армије БиХ Самир Садиковић.

На фотографији која је стигла на адресу наше редакције Самир Садиковић, заједно са још једним лицем који на мајици носи лик ратног команданта тзв. Армије БиХ Атифа Дудаковића пружа подршку групи Правда за Давида која организује окупљање на Тргу Крајине у Бањалуци.

Портал Инфосрпска раније је објавио да је управо Садиковић већ неколико пута учествовао у Бањалуци на протесту групе Правда за Давида.

Из МУП-а Српске саопштено је да располажу информацијама о доласку одређених група и појединаца у Бањалуку с циљем да изазову инциденте, који би подразумијевали нарушавање јавног реда и мира, међусобне физичке сукобе и сукобе са полицијом. О доласку одређених, прије свега навијачких група, отворено се говори и на Тргу Крајине.

"За навијаче сам прочитао, знам али кажем онако, чисто, замислите да сутра дође у Бањалуку, 500 навијача једног клуба, 500 навијача другог клуба, и да се у први план стави то што су навијачи, ви сте првенствено људи", може се чути у видеу снимљеном на Тргу.

ОТКАЗАН МЕЂУНАРОДНИ ДЈЕЧИЈИ ТУРНИР У ФУДБАЛУ

Иако је Међународни дјечији фестивал у фудбалу планиран још у новембру прошле године, а Трг Крајине резервисан у јануару, организатори наводе да су га морали отказати, јер су добили пријетње и провокације.

"Оно што нам се јуче десило, никада у својој спортској каријери нисам доживјела. Нисмо имали намјеру изазвати никакве инциденте, никакве проблеме. Пријетили су нам да ће дјецу која дођу тући... Не могу да вјерујем да се то дешава", рекла је организаторка Међународног дјечјег фудбалског турнира Лидија Љубичић.

Повезане вијести:

Подршка ветерана тзв. Армије БиХ из Сарајева групи Правда за Давида